Menu
 

Kalniņa-Lukaševica: 17.maijā Latvija pārņems Eiropas Padomes Ministru komitejas prezidentūru

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - twitter.com/Jekaba11 Foto - twitter.com/Jekaba11

“Lai nosargātu noteikumos balstītu pasaules kārtību, ir īpaši svarīgi saukt pie atbildības tos, kuri pārkāpj šos noteikumus. Krievijai un tās politiskajai vadībai ir jāatbild par agresijas noziegumu pret Ukrainu,” pauda Saeimas priekšsēdētāja biedre, Latvijas delegācijas Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejā (EPPA) vadītāja Zanda Kalniņa-Lukaševica, piedaloties asamblejas Pastāvīgās komitejas sēdē Reikjavikā, Islandē.

Kā informē Saeimas Preses dienestā, EPPA sanāksmē Reikjavikā parlamentārieši diskutēja, kā stiprināt noteikumos balstītu pasaules kārtību, veicināt cilvēktiesību ievērošanu un nodrošināt vērtību saglabāšanu, saskaroties ar jauniem izaicinājumiem. “Mūsu pienākums nepieļaut noteikumos balstītas pasaules kārtības sagraušanu. Tā ir apdraudēta Krievijas agresijas dēļ. Mūsu visu pienākums ir aizstāvēt mūsu principus un demokrātiskās vērtības,” sacīja Z.Kalniņa-Lukaševica.

Parlamentu pārstāvju sanāksme Reikjavikā notiek dienu pirms ceturtā Eiropas Padomes valstu vadītāju samita. Iepriekšējais samits notika 2005.gadā, savukārt pirms tam tikai 1997.gadā un 1993.gadā. Eiropas Padomes valstu līderu samiti ir ļoti reti organizēts darba formāts, kas sanāk tikai īpaši būtisku globālu izmaiņu brīžos, lai definētu organizācijas nostāju būtisku izaicinājumu vai izmaiņu priekšā, atzīmēja Latvijas delegācijas EPPA vadītāja.

Z.Kalniņa-Lukaševica pauda, ka Reikjavikas samits ir vēsturiska iespēja Eiropas Padomei no jauna noteikt tās darba virzienus, ņemot vērā jaunos draudus demokrātijām un cilvēktiesībām, un tā ir iespēja 46 valstu vadītājiem vienoti paust nepārprotamu atbalstu Ukrainai, vēsta Preses dienestā.

Svarīgs solis ir tikko panāktā vienošanās par Zaudējumu reģistra izveidi, arī Latvija ir to valstu vidū, kas aktīvi atbalsta tā nepieciešamību. Taču vēl ir daudz darāmā, tai skaitā jāizstrādā kompensācijas mehānisms, kas iesaldētos Krievijas finanšu līdzekļus nodotu Ukrainas atjaunošanai, kā arī jāpanāk vienošanās par ad hoc starptautiskā tribunāla izveidi Krievijas līderu saukšanai pie atbildības, uzsvēra Latvijas delegācijas EPPA vadītāja.

"Šodien esam spiesti ar divtik lielu apņēmību aizsargāt savas sabiedrības un no jauna pārapstiprināt ticību demokrātiskajām vērtībām un to pārākumam pār totalitārismā piekoptajiem režīmiem," pauda Z.Kalniņa-Lukaševica.

Saeimas priekšsēdētāja biedre atzīmēja, ka pēc Reikjavikas samita, sākot ar 17.maiju, Latvija pārņems Eiropas Padomes Ministru komitejas prezidentūru un jau nākamajā nedēļā Rīgā notiks EPPA pasākumi. Ar Latvijas prezidentūru un gaidāmo parlamentāriešu sanāksmi Rīgā sāksies nākamais darba posms, lai ieviestu Reikjavikā šajās dienās pieņemtos lēmumus, uzsvēra Z.Kalniņa-Lukaševica.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.