Menu
 

Foto: Ķekavas novadā atklāta apjomīga gājēju un velo infrastruktūra

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Velga Kūkuma Foto - Velga Kūkuma

Ar veloparādi “4 vēji” Ķekavas novadā atklāta ilgi gaidītā gājēju un velo infrastruktūra – digitālie tūrisma informācijas stendi, apvienotais gājēju un veloceļš posmā Ķekava-Katlakalns, kā arī divas pasaules līmeņa asfalta velotrases Baložos un Baldonē, kur jau šogad gaidāmas pirmās Latvijas mēroga sacensības. Paralēli turpinās jaunu gājēju un veloceļu būvniecība.

Reizē ar jauno tūrisma sezonu Ķekavas novadā 20. maijā atklāti vairāki nozīmīgi gājēju un veloinfrastruktūras objekti – digitālie tūrisma informācijas stendi Ķekavā un Baložos, apvienotais gājēju un veloceļš no Ķekavas līdz Katlakalnam, kā arī divas multifunkcionālas “Velosolutions” asfalta velotrases jeb Pump Track Baložu un Baldones pilsētās. Kā pavēstīja novada domē, jauno infrastruktūras objektu atklāšana tika svinēta visas dienas garumā, piedaloties gan projektu īstenotājiem un sadarbības partneriem, gan novada iedzīvotājiem, kuru aktīvās atpūtas un mobilitātes iespējas nu kļuvušas vēl plašākas.

Kā stāsta Ķekavas novada pašvaldības tūrisma eksperte un interaktīvo stendu projekta vadītāja Aiva Vancāne, “tūrisma attīstībai būtiski nodrošināt viegli un ērti pieejamu informāciju, kas ir panākams ar publiskiem, interaktīviem stendiem. Vietējie iedzīvotāji te varēs saņemt informāciju par aktuālajiem pasākumiem, bet novada viesi – par plašajām tūrisma iespējām”.

Projekta “Tūrisma informācijas sniegšanas un pieejamības modernizācija Ķekavas novadā” ietvaros novadā uzstādīti divi interaktīvie tūrisma informācijas stendi – viens Ķekavā pie Doles Tautas nama, bet otrs Baložos pie Baložu kultūras nama. Projekta kopējās izmaksas ir 26 853,03 eiro, tajā skaitā Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai (ELFLA) finansējums 20 330,57 eiro apmērā.

Kā atzina projektā iesaistītie, apvienotā gājēju-veloceļa izbūve prasījusi nopietnu plānošanas un būvniecības darbu, kas pēc četriem gadiem rezultējies vēl vienā jaunā velosatiksmes infrastruktūras objektā. 5,1 km garā veloceļa posma būvdarbi norisinājās no 2021. līdz 2023. gadam ar kopējām izmaksām 1 151 166 eiro apmērā (tajā skaitā PVN).

Ķekavas novadā tiek īstenoti un plānoti vēl vairāki velosatiksmes infrastruktūras projekti – ir uzsākti apvienotā gājēju un veloceļa būvdarbi gar autoceļu V2 Ķekavā no Egļu ielas līdz Katlakalna ielai 2,3 km garumā un gājēju-velo ceļa izbūve gar autoceļu V6 Ķekava – putnu fabrika (Ziemeļu iela) posmā no Sporta nama līdz Ziemeļu ielai 1,6 km garumā. Pabeigti arī apvienotā gājēju un veloceļa projektēšanas darbi gar autoceļu A7 posmā no Pļavniekkalna ielas līdz Naudītes ielai un uzsākti projektēšanas darbi gājēju-veloceļa izbūvei gar Ziemeļu ielu Ķekavā. Tāpat plānota Daugmales (Bēgļu ceļš)  apvienotā gājēju-veloceļa projektēšana 7,4 km garumā, bet tuvāko gadu laikā iecerēts attīstīt veloinfrastruktūru no Baldones līdz Sūnupēm.

“Ja izbūvētajam veloinfrastruktūras tīklam pievieno arī rudenī nododamā Ķekavas apvedceļa veloinfrastruktūru, varam lepoties ar veloceļiem 28,8 km garumā un pretendēt uz velo lielnovada statusu,” uzskata Ķekavas novada domes priekšsēdētājs Juris Žilko.

Kā vēsta pašvaldībā, viens no gaidītākajiem notikumiem bija jauno asfalta velotrašu atklāšana ar profesionālo MTB velobraucēju Anatolija Bervjačonoka un Dmitrija Krilova paraugdemonstrējumiem. Veloparādes noslēgumā tika atklātas Šveices uzņēmuma “Velosolutions” asfalta velotrases jeb pump track Baložos un Baldonē, kuru pamatakmens tika likts vien aizvadītā gada septembrī.

Projekta “Aktīvās atpūtas parks ar asfaltētu multifunkcionālu velotrasi Baldonē, Baložos” kopējās izmaksas ir 638 033 eiro (ieskaitot PVN) – 292 094 eiro Baldones un 345 939 eiro Baložu velotrases projektēšana, būvdarbi un būvuzraudzība. Projektā iekļauti divi aktīvās atpūtas parki ar individuāla risinājuma universāli pielietojumu asfalta velotrasi, kas paredzēta visām vecuma grupām un braukšanas prasmju līmeņiem. Asfaltbetona seguma sastāvs pielāgots velosipēdistiem, skrituļslidotājiem, skeitbordistiem un citiem nemotorizētiem pārvietošanās līdzekļiem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.