Menu
 

Elektroenerģijas vidējā cena Latvijā un Lietuvā pagājušajā nedēļā samazinājās par 4%

  • Autors:  LETA
Ilustrācija - Latvenergo Ilustrācija - Latvenergo

Elektroenerģijas vidējā cena Latvijā un Lietuvā pagājušā nedēļā samazinājās par 4%, aģentūru LETA informēja AS "Latvenergo" pārstāvji.

Aizvadītajā nedēļā "Nord Pool" tirdzniecības apgabalos novērotas gan kāpjošas, gan krītošas cenu tendences. Latvijā un Lietuvā nedēļas vidējā elektroenerģijas cena samazinājās par 4%, un abos tirdzniecības apgabalos tā vienoti sasniedza 78,51 eiro par megavatstundu (MWh). Igaunijā elektroenerģijas cena vidēji bija 61,73 eiro par MWh jeb par 8% mazāka nekā iepriekšējā nedēļā. Tikmēr turpinās elektroenerģijas pārvades sistēmas jaudas ierobežojumi starp Igauniju un Latviju remontdarbu dēļ. Aizvadītajā nedēļā "Nord Pool" nedēļas sistēmas cena kritās par 56% līdz 21,23 eiro par MWh.

Laikapstākļi bija galvenais faktors, kas "Nord Pool" reģionā aizvadītajā nedēļā ietekmēja cenu. "Nord Pool" sistēmas cenas lejupslīdi veicināja straujš vēja elektrostaciju izstrādes kāpums aizvadītās nedēļās vidū, nedēļas laikā vēja izstrādei "Nord Pool" reģionā pieaugot par 7%. Turklāt gaisa temperatūra Ziemeļvalstīs bija nedaudz virs normas robežas, kas paātrina sniega kušanu Ziemeļvalstīs, tādējādi nodrošinot arī lielāku pieteci un elektroenerģijas izstrādi hidroelektrostacijās. Aizvadītajā nedēļā bija vērojamas arī zemākas energoproduktu - dabasgāzes un ogļu - cenas. Papildus šiem faktoriem ietekmi uz cenu svārstībām Baltijā atstāja par 103% lielāka vēja elektrostaciju izstrāde reģionā, kā arī par 3% lielākas enerģijas plūsmas no Somijas, plūsmām no Zviedrijas SE4 tirdzniecības apgabala samazinoties par 11%.

Turpinās Ziemeļvalstu atomelektrostaciju ikgadējā apkopes darbu sezona, un aizvadītajā nedēļā pieejamās jaudas īpatsvars no kopējās uzstādītās bija 67%.

"Nord Pool" reģionā elektroenerģijas patēriņš bija 6456 gigavatstundas (GWh).

Kopējais elektroenerģijas patēriņš Baltijas valstīs pieauga par 2% līdz 457 GWh. Latvijā patērētās elektroenerģijas apjoms pieauga par 2% un bija 114 GWh. Igaunijā elektroenerģijas patēriņš kāpa par 6% līdz 139 GWh. Tajā pašā laikā Lietuvā patēriņš palika iepriekšējās nedēļās līmenī un bija 204 GWh.

Aizvadītajā nedēļā elektroenerģijas izstrāde Baltijā pieauga par 4%, un kopā tika saražotas 245 GWh. Latvijā elektroenerģijas izstrādes apjoms kritās par 17% līdz 66 GWh. Tikmēr Igaunijā elektroenerģijas izstrāde kāpa par 15% un bija 89 GWh. Lietuvā ražošanas apjomi kāpa par 16%, un tika saražotas 90 GWh.

Aizvadītajā nedēļā izstrādes apjoms pret patēriņu Latvijā bija 58%, Igaunijā - 64%, bet Lietuvā - 44%. Baltijas valstīs tika saražoti 53% no reģionā patērētās elektroenerģijas apjoma.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.