Menu
 

Jūrmalā turpina būvdarbus Lielupes kreisā krasta nostiprināšanai 1280 metru garumā

  • Autors:  LETA
Foto - www.jurmala.lv Foto - www.jurmala.lv

Jūrmalā turpinās Lielupes kreisā krasta nostiprinājuma būvdarbi 1280 metru garumā, aģentūra LETA uzzināja pašvaldībā.

Būvdarbi upes radīto plūdu un krasta erozijas risku apdraudējumu novēršanai tika sākti 2021.gada februārī un pārtraukti novembrī, lai pilnveidotu būvprojektā paredzētos risinājumus atbilstoši iedzīvotāju izteiktajiem pieprasījumiem. Jūrmalas domes lēmums par būvprojekta izmaiņu risinājumu un to ieviešanai nepieciešamā papildu finansējuma piešķiršanu pieņemts pērn oktobrī, bet būvdarbi Lejas ielas posmā tika atsākti jau novembrī.

Līdz ar pavasara iestāšanos šogad marta nogalē būvdarbi sākti teritorijā pie Murjāņu Sporta ģimnāzijas, kur norisinās betona atbalsta sienas pārbūves darbi, teritorijā pie īpašumiem Teātra ielā un Straumes ielā, kur tiek veikti nostiprinājuma izbūvei nepieciešamo rievpāļu iedzīšana, bet teritorijā pie īpašumiem Rīgas ielā norisinās nostiprinājuma izbūvei nepieciešamā transporta ceļa ierīkošana un grunts pievešana.

Projekta gaitā tiks veikta Lielupes kreisā krasta aizsargbūves izbūve 1280 metru garumā, tajā skaitā dubultās aizsargbūves izbūve 340 metru garā posmā, drenāžas tīklu izbūve 1100 metru garā posmā, lietusūdens kanalizācijas tīklu izbūve 130 metru garā posmā, 21 komplekta metāla konstrukciju kāpņu izbūve, 55 laivu novietņu - tērauda cauruļu - izbūve, divu slipu ar lēzenām smilts seguma nogāzēm un četru lēzenu noeju izbūve ērtai piekļūšanai upei, Lejas ielas pārbūve 350 metru garā posmā un ielas apgaismojuma izbūve 440 metru garā posmā.

Būvdarbi tiek organizēti, ņemot vērā Valsts vides dienesta sniegtos norādījumus ierobežojumiem saldūdens zivju un ceļotājzivju migrācijas laikā. Būvdarbus plānots pabeigt līdz šā gada novembrim. Būvdarbus veic SIA "RR Nord", būvuzraudzību nodrošina SIA "Firma L4", krasta nostiprināšanas būvprojektu izstrādāja valsts SIA "Meliorprojekts", kas veic arī autoruzraudzību.

Projekts tiek īstenots ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) atbalstu. Projekta mērķis ir izbūvēt un atjaunojot Lielupes kreisā krasta pretplūdu būves, lai pielāgotu plūdu risku skartās teritorijas pilsētā klimata pārmaiņām, nodrošinot pašvaldības iedzīvotājiem kvalitatīvāku dzīves vidi, kā arī palielinātu plūdu riska skartā reģiona (Dubulti-Majori-Dzintari) uzņēmēju saimnieciskās darbības konkurētspēju un nodrošinātu uzņēmējdarbības turpmāku pastāvēšanu. Projekta kopējās izmaksas ir 5,2 miljoni eiro, no kuriem ERAF finansējums ir 3,23 miljoni eiro, valsts budžeta dotācija ir 211 688 eiro, bet Jūrmalas pilsētas pašvaldības finansējums - 1,8 miljoni eiro.

Kā ziņots iepriekš, Lielupes kreisais krasts lejpus Majoru stacijai ir pakļauts dabiskai erozijai. To nosaka straumes virzība pa pamatgultni, kas šajā upes posmā ir tuvāk kreisajam krastam. Eroziju pastiprina arī ledus iedarbība ledus iešanas laikā. Posmā no Majoru stacijas līdz Plūdu ielai nav palienes, un krasta erozijai un applūšanas riskam ir tieši pakļautas apbūvētās teritorijas.

SIA "RR Nord" dibināta 2003.gadā, tās pamatkapitāls ir 99 600 eiro, liecina "Firmas.lv" dati. Uzņēmuma apgrozījums 2021.gadā bija 16,37 miljoni eiro, zaudējumi 3,04 miljoni eiro. Savukārt SIA "Firma L4" reģistrēta 1994.gadā, tās pamatkapitāls ir 140 000 eiro, uzņēmuma apgrozījums 2021.gadā bija 5,61 miljoni eiro, bet peļņa - 1,3 miljoni eiro. SIA "Meliorprojekts" ir Zemkopības ministrijai piederošs uzņēmums, liecina "Firmas.lv" dati; uzņēmuma apgrozījums pērn bija 0,49 miljoni eiro, zaudējumi - 4685 eiro.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.