Menu
 

Aptauja: teju puse Latvijas iedzīvotāju cenšas veidot uzkrājumus, taču dara to neefektīvi

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

46% Latvijas iedzīvotāju, kuriem ir iespēja veidot uzkrājumus, izvēlas to darīt skaidrā naudā vai savā ikdienas bankas kontā, neizmantojot iespēju vairot savu kapitālu ar noguldījumu procentu likmēm. Vienlaikus Latvijā fiksēts lielākais iedzīvotāju skaits Baltijā, kuriem uzkrājumu nav vispār, liecina bankas “Citadele” maijā veiktā iedzīvotāju aptauja.

Lielākā daļa iedzīvotāju Baltijas valstīs naudu uzkrāj savā ikdienas kontā – šādu praksi piekopj 40% Lietuvā, 29% Latvijā un tikpat Igaunijā. Vēl 17% Latvijas iedzīvotāju krāj skaidrā naudā, savukārt Igaunijā un Lietuvā šādi uzkrājumus veido, attiecīgi, 15% un 19%. Aptaujas dati liecina, ka tas visbiežāk raksturīgs jauniešiem vecumā līdz 29 gadiem un iedzīvotājiem vecumā no 50 līdz 59 gadiem.

Krāt bankā noguldījumā uz procentiem Baltijas valstīs izvēlas vien katrs devītais jeb 11% Latvijas un Lietuvas iedzīvotāju un 9% Igaunijā. Latvijā šo izvēli visbiežāk veic jaunie pieaugušie, vadītāji, biroja darbinieki, kā arī tie, kas ik mēnesi pelna 1500 eiro un vairāk.

Investēt naudu uzņēmumu akcijās, līdzīgi kā tas bijis līdz šim, joprojām visplašāk izmanto Igaunijas iedzīvotāji (16%), kuri to dara vairāk nekā divas reizes plašākā skaitā nekā Latvijā (7%). Lietuvā akciju tirgos iegulda 12%. Dalība akciju tirgos izteikti simpatizē tiem iedzīvotājiem, kuri vēl nav sasnieguši 40 gadu vecumu.

Interese par investīcijām obligācijās ir salīdzinoši neliela – Latvijā tas ir aktuāli 2%, Lietuvā 3%, Igaunijā 4% iedzīvotāju. Vairāk par obligācijām cilvēki gatavi ieguldīt naudu vērtslietās, ko dara 3% Latvijā, 4% Igaunijā un 5% Lietuvā, liecina aptaujas dati.

Katrs trešais iedzīvotājs jeb 32% Latvijā atklāj, ka viņiem uzkrājumu nav un šobrīd tos izveidot nevar. Visbiežāk šādi atbildējuši iedzīvotāji Latgalē un Kurzemē, kā arī tie, kuru ikmēneša ienākumi ir zem 550 eiro. Igaunijā līdzīgā situācijā atrodas 31%, bet Lietuvā – 23% aptaujāto.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.