Menu
 

Aptauja: Baltijas valstīs 14% iedzīvotāju tuvāko piecu gadu laikā plāno iegādāties jaunu mājokli

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Baltijas valstīs 14% iedzīvotāju tuvāko piecu gadu laikā plāno iegādāties jaunu mājokli, pavēstīja "Luminor Bank" pārstāvji, atsaucoties uz bankas veiktās aptaujas datiem.

Aptaujā secināts, ka tuvāko divu gadu laikā jaunu īpašumu plāno iegādāties vai jau šobrīd meklē piemērotu mājokli 7% Baltijas valstu iedzīvotāju, trīs līdz piecu gadu laikā jauna mājokļa iegādi plāno 5%, piecu līdz 10 gadu laikā jauna mājokļa iegādi plāno 6% iedzīvotāju, bet 11% vēl nav izlēmuši, kad to darīs.

"Luminor Bank" mājokļu kreditēšanas vadītājs Kaspars Sausais atzīmē, ka mājokļa iegādi biežāk plāno jauni cilvēki, tostarp Latvijā mājokļa iegādi plāno 59% iedzīvotāju vecumā līdz 29 gadiem, galvenokārt to plānojot īstenot nākamo piecu līdz 10 gadu laikā. 

"Tas arī saskan ar bankas novērojumiem, jo aktīvākie mājokļu iegādē ir iedzīvotāji vecuma grupā no 25 līdz 35 gadiem, kad ir skaidrāki nākotnes plāni, bieži veidojas ģimene un ir pastāvīgi ienākumi gan kredītu maksājumu veikšanai, gan sakrāts pirmajai iemaksai," atzīmē Sausais.

Tāpat aptaujā secināts, ka Baltijas valstu iedzīvotājus no mājokļa pirkuma galvenokārt attur augstās mājokļu cenas un pārāk zemi vai nepietiekami ienākumi. Latvijā šos iemeslus norādījuši 53% respondentu vecumā līdz 49 gadiem. Nepietiekamus ienākumus biežāk minējuši aptaujātie ar pamatizglītību un ienākumiem līdz 550 eiro uz ģimenes locekli.

Vienlaikus 8% respondentu kā būtisku iemeslu minējuši iekrājumu trūkumu pirmajai iemaksai, vēl tikpat aptaujāto bažījas par augsto inflāciju un cenu kāpumu. Nedaudz retāk iedzīvotāji norādījuši, ka nav pārliecināti par saviem nākotnes plāniem, nevar atrast piemērotu mājokli vai ir citi šķēršļi darījumam, norāda bankā.

Lietuvā iedzīvotāji biežāk minējuši, ka viņiem jau ir savs īpašums un tāpēc mājokļa iegāde nav aktuāla, kamēr Lietuvā šādu atbildi snieguši 46% aptaujāto, Igaunijā - 41%, bet Latvijā - 39%.

Aptauja veikta 2023.gada aprīlī un maijā sadarbībā ar pētījumu aģentūru "Norstat Latvija", aptaujājot 3005 Latvijas, Lietuvas un Igaunijas respondentus vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.