Menu
 

"SEB banka": Mazumtirdzniecība aprīlī. Cilvēki bauda dzīvi, pucējas un labiekārto mājokli

  • Autors:  Dainis Gašpuitis, ekonomists, AS "SEB banka"
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Aprīlī mazumtirdzniecības apgrozījums samazinājās par 3%. Pārtikas preču mazumtirdzniecība kritās par 6,7%, bet nepārtikas, neieskaitot autodegvielu, samazinājās par 4,2%, autodegvielas palielinājās par 8,9%.

Vienīgās preču grupas, kur apgrozījums pieauga, bija apģērbu un apavu (+7,3%), metālizstrādājumu, instrumentu, būvmateriālu un santehnikas (+3,6%) un farmaceitisko un medicīnisko preču (+0,4%) mazumtirdzniecībā. Savukārt lielākais kritums bija grupās, kas saistās ar Covid laikā mainīto dzīves ritmu – ar atpūtu un izklaidi saistītās preces (-19,7%) un elektroierīces (-15,2%).

Šobrīd nepieciešamība pēc šīm precēm ir mazinājusies, jo ir iespēja baudīt izklaides un atpūtas sniegtos pakalpojumus klātienē. Tas ir pārvirzījis pieprasījumu no precēm uz pakalpojumiem, un kopējos datos, salīdzinājumā ar janvāri un februāri, vairs neparādās Covid laika ierobežojumu ietekme. Cilvēki ceļos, baudīs dzīvi, tērēs, un fokuss, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, nedaudz mainīsies.

Vērtējot maksājumu karšu datus, redzams, ka iedzīvotāji turpina tērēt vairāk, bet pieaugums nav liels. Turklāt augstās inflācijas dēļ pirkumu grozs ir kļuvis vieglāks.

Tuvākajos mēnešos kopējais apjomu kritums saglabāsies. Būs grupas, kur tēriņi un apjomi pieaugs, piemēram, ar mājokļa labiekārtošanu saistītajos. Noplokot inflācijai, uz gada beigām sāks atjaunoties pirktspēja un izaugsme mazumtirdzniecībā pamazām atjaunosies.

Noteiktās grupās parādās deflācijas pazīmes, tādēļ jautājums, cik aktīvi tirgotāji uzrunās pircējus un tur, kur parādīsies iespējas, koriģēs cenas arī uz leju. Īpaši aktuāli tas ir saistībā ar pārtikas cenām.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.