Menu
 

Garkalnes iedzīvotājiem būs jāizšķiras Apriņķis.lv

  • Autors:  Liene Ozola
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Jūnijā Garkalnes pagasta iedzīvotājiem būs jāpieņem būtisks lēmums – vai turpmāk atrasties Ropažu vai Ādažu novada teritorijā.

Kā zināms, pašreizējais Ropažu novads administratīvi teritoriālās reformas rezultātā tika izveidots, apvienojot Ropažu, Garkalnes un Stopiņu novadu un Inčukalna novada Vangažu pilsētu. Jau toreiz izskanēja viedoklis, ka robežu starp Ropažu un Ādažu novadu vajadzētu noteikt, par pamatu ņemot Pleskavas šosejas izvietojumu. Proti, Ropažu novadam piederīgas būtu terorijas šosejas vienā pusē, savukārt Ādažu novada teritorijas – otrā. Taču likumdevējs lēma, ka viss toreizējais Garkalnes novads ir pievienojams Ropažiem, taču ar atrunu, ka līdz 2023. gada beigām abi novadi savstarpēji vienojas par Garkalnes sadali. 

Garkalnes novads bija arī viens no tiem, kas bija iesniedzis prasības pieteikumu Satversmes tiesā, lūdzot to atstāt kā patstāvīgu novadu. Garkalnes novada domes ieskatā, Saeima, pieņemot apstrīdēto normu, pārkāpusi labas likumdošanas principu, pašvaldības principu un varas dalīšanas principu, kā arī nav veikusi pienācīgas konsultācijas ar Garkalnes novada domi un nav noskaidrojusi novada iedzīvotāju viedokli. Līdz ar to dome uzskatīja, ka apstrīdētā norma neatbilst Satversmes 1. un 101. pantam, kā arī Eiropas vietējo pašvaldību hartas 4. panta sestajai daļai. Savukārt Satversmes tiesa secināja, ka, lemjot par līdzšinējā Garkalnes novada iekļaušanu jaunajā Ropažu novadā, likumdevējs ir ievērojis reformas mērķi un kritērijus.

Šobrīd Garkalnes pagasta iedzīvotājiem būs jāizsaka savs viedoklis par to, kuras pašvaldības – Ropažu vai Ādažu – administratīvajā teritorijā viņi turpmāk vēlas dzīvot. Maija beigās Garkalnes iedzīvotāji savās pastkastītēs saņēma Ropažu novada pašvaldības sagatavotu informatīvu materiālu – pārskatu par iedzīvotāju iespējām un atbalstu dažādās dzīves jomās Ropažu un Ādažu novadā, kā arī nozīmīgākajiem projektiem Garkalnes pagasta attīstībā.

“Darbs, kas mums kopā jāpaveic līdz gada beigām, ir Garkalnes pagasta sadalīšanas plāna izstrāde administratīvo robežu grozīšanai starp Ropažu un Ādažu novadu. Drīzumā aicināsim jūs izteikt par to savu viedokli. Lai jūs varētu pieņemt pārdomātu un atbildīgu lēmumu, aicinām iepazīties ar pārskatu par iedzīvotāju iespējām un atbalstu dažādās dzīves jomās abās pašvaldībās, kā arī nozīmīgākajiem projektiem Garkalnes pagasta attīstībai un mūsu labklājībai,” teikts izdevumā.

No šā gada 5. jūnija līdz 22. jūnijam ikvienam Ropažu novada iedzīvotājam, kurš ir sasniedzis sešpadsmit gadu vecumu un vismaz sešus mēnešus pirms aptaujas sākuma ir deklarējis savu dzīvesvietu Ropažu novadā vai kuram pieder nekustamais īpašums Garkalnes pagastā, būs iespēja izteikt savu viedokli, aizpildot aptaujas anketu par Garkalnes pagasta sadalīšanu un administratīvo robežu grozīšanu. Aptaujas anketu elektroniski būs iespējams aizpildīt tiešsaistē, autorizējoties sabiedrības līdzdalības portālā ”Manabalss.lv” vai tīmekļa vietnē www.lemejs.lv, kā arī klātienē piecās Ropažu novada pašvaldības iestādēs:

  • kultūras centrā “Ulbrokas Pērle” Ulbrokā, Institūta ielā 3;
  • Ropažu pagasta teritoriālajā pārvaldē Ropažos, Sporta ielā 1;
  • Vangažu pilsētas teritoriālajā pārvaldē Vangažos, Meža ielā 1;
  • Garkalnes pagasta teritoriālajā pārvaldē Rīgā, Brīvības gatvē 455;
  • Garkalnes bibliotēkā Garkalnē, Vidzemes šosejā 33B.

Informatīvais materiāls un aptaujas anketa sagatavota Garkalnes pagasta sadalīšanas plāna ietvaros.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.