Menu
 

CSP: Aprīlī rūpniecības produkcijas apjoms samazinājies par 7 %

  • Autors:  Apriņķis.lv
Apstrādes rūpniecības produkcijas apjoma indekss (2015=100). Grafika – CSP Apstrādes rūpniecības produkcijas apjoma indekss (2015=100). Grafika – CSP

2023.gada aprīlī, salīdzinot ar 2022.gada aprīli, rūpniecības produkcijas apjoms1 pēc kalendāri koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās samazinājās par 7,0 %, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. Ražošanas apjoma kritums bija apstrādes rūpniecībā – par 8,8 %, ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 16,3 %, savukārt elektroenerģijas un gāzes apgādē – pieaugums par 3,8 %.

Produkcijas apjoms saruka divās no trim pēc īpatsvara lielākajās nozarēs: koksnes un koka izstrādājumu ražošanā un gatavo metālizstrādājumu ražošanā, izņemot mašīnas un iekārtas (attiecīgi par 16,1 % un 11,2 %). Ražošanas apjoms samazinājās arī poligrāfijā un ierakstu reproducēšanā – par 30,3 %, nemetālisko minerālu izstrādājumu ražošanā – par 26,0 %, kā arī automobiļu, piekabju un puspiekabju (automobiļu detaļu un piederumu) ražošanā – par 13,8 %.

Aprīlī novērotais produkcijas kritums galvenokārt ir saistīts ar pasūtījumu daudzuma samazināšanos, skaidro CSP. Pēc īpatsvara lielākajā apstrādes rūpniecības nozarē – koksnes un koka izstrādājumu ražošanā – 2021. un 2022. gadā bija augsts eksporta pieprasījums un tika palielinātas ražošanas jaudas, taču šogad pasūtījumu skaits ir ievērojami samazinājies. Kopējo produkcijas apjoma samazinājumu ietekmēja arī gatavo metālizstrādājumu ražošana, kas pēc īpatsvara ir viena no apjomīgākajām nozarēm – arī tajā novērota pasūtījumu samazināšanās, taču mazākā apmērā.

Produkcijas apjoma kāpums, salīdzinot ar pagājušā gada atbilstošo mēnesi, bija datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā – par 24,3 %, kā arī iekārtu un ierīču remonta un uzstādīšanas nozarē – par 68,8 %. Pieaugums tika novērots arī elektrisko iekārtu ražošanā – par 19,0 %, dzērienu ražošanā – par 5,6 %, iekārtu, mehānismu un darba mašīnu ražošanā – par 32,7 %, kā arī ķīmisko vielu ražošanā – par 4,8 %. Pēc īpatsvara otrajā lielākajā apstrādes rūpniecības nozarē – pārtikas produktu ražošanā – apjoms ir bijis nemainīgs.

Šāgada aprīlī, salīdzinot ar 2023. gada martu, rūpniecības produkcijas apjoms pēc sezonāli koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās samazinājās par 0,6 %. Ražošanas apjoma kritums bija apstrādes rūpniecībā – par 1,9 %, kā arī ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 0,3 %. Savukārt elektroenerģijas un gāzes apgādē – pieaugums par 9,6 %.

CSP dati liecina, ka 2023.gada aprīlī, salīdzinot ar pagājušā gada aprīli, apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc kalendāri koriģētiem datiem faktiskajās cenās samazinājās par 5,6 %. Apgrozījums vietējā tirgū samazinājās par 1,3 % un eksportā – par 7,6 % (tai skaitā gan eirozonā, gan ārpus tās – par 7,6 %).

Aprīlī, salīdzinot ar martu, apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc sezonāli koriģētiem datiem samazinājās par 5,2 %. Vietējā tirgū apgrozījuma kritums par 1,8 %, bet eksportā – par 6,9 % (tai skaitā eirozonā – par 4,0 %, ārpus eirozonas – par 9,3 %).

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.