Menu
 

Ritvars Raits. Apēst simtgadi vakariņās? Apriņķis.lv

  • Autors:  Ritvars Raits, "Ogres Vēstis Visiem"
Ritvars Raits. Apēst simtgadi vakariņās? Foto no arhīva

Kamēr Latvijas valsts simtgades nedēļa nav sākusies, gribu izteikt savu viedokli par tiem, kuri šos svētkus mēģina sabojāt. Par tiem, kuri mētājas ar it kā patriotiskiem saukļiem, bet patiesībā, manuprāt, ir visīstākie pseidopatrioti. Jau pirms kāda laika izskanēja, ka Latvijas simtgades svinības izmaksāšot 60 miljonus eiro. To dzirdēja teju visi, bet retais piefiksēja, ka šī summa jāizdala pat uz vairākiem gadiem, turklāt lielākā daļa no tās tāpat tiktu tērēta kultūras pasākumiem, tikai tagad tie pieskaņoti mūsu valsts nozīmīgajai jubilejai.

Tie, kuriem Latvijas sasniegumi ir kā dadzis acī, metās salīdzināt, ka, lūk, Igaunijā, Lietuvā un Somijā, kas arī svin tādus pašus svētkus, tiem tikšot tērēts daudz mazāk. Žēl tikai, ka šie analizētāji nav tik konsekventi, lai atzītu, ka arī kaimiņu valstīs jubilejas izmaksas būtu apmēram tādas pašas, ja rēķinātu ar analogu metodi. Visvairāk mani pārsteidza kāds ogrēnietis, kurš ierosina Latvija simtgadei paredzētos tēriņus izdalīt visiem Latvijas pilsoņiem "uz galviņām", ieskaitot viņu bankas kontā. Kad jautāju, ko viņš iesāktu ar tiem pārdesmit eiro, kungs bez kautrēšanās atbildēja, ka uzsauktu ģimenei vienas vakariņas…

Nav jau grūti visiem kopā "apēst" arī 60 miljonus, bet vai tas būtu to vērts, ja mēs paliktu bez grandiozajiem Dziesmu svētkiem, kas izskanēja šovasar, bez daudzajām filmām, grāmatām, izrādēm un skaistajiem pasākumiem, kas tika un tiek radīti simtgades zīmē? Vai tiešām mums pietiktu ar pilnu vēderu un tukšu dvēseli?

Tagad ir moderni bļaustīties, ka Latvijai neesot vajadzīgs svētku salūts, jo tas izmaksāšot 235 tūkstošus eiro. Interesanti, ka par to muti vaļā ver ne jau trūcīgākie mūsu iedzīvotāji, bet gluži pretēji. Varu saderēt, ka savām jubilejām un pat tikai parastām dzimšanas dienām šie bļāvēji tērē ne tās mazākās summas. Tad kādēļ Latvija, kas savu simtgadi sagaidījusi kā brīva valsts, spītējot tik daudziem nelabvēļiem, nebūtu pelnījusi vienu krāšņu salūtu, uz kuru, varu saderēt, tā noliedzēji pirmie būs klāt?

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.