Logo
Drukāt šo lapu

Nākamajā Eiropas Parlamenta sastāvā Latvijai būs par vienu deputātu vietu vairāk

Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Nākamajā Eiropas Parlamenta (EP) sastāvā Latvijai būs deviņas deputātu vietas pašreizējo astoņu vietā, pirmdien nolēma EP Konstitucionālo jautājumu komiteja, paziņojot to savā vietnē. Balsojums par šo lēmumu paredzēts ceturtdien plenārsēdē Strasbūrā.

Komiteja pirmdienas vakarā pieņemtos dokumentos ierosināja palielināt EP deputātu vietu skaitu par 11, sadalot tās pa deviņām dalībvalstīm, lai atspoguļotu demogrāfiskās izmaiņas Eiropas Savienībā (ES).

Ziņojuma projektā, kuru izstrādāja eirodeputāti Lorānts Vince no Eiropas Tautas partijas grupas (EPP) un Sandro Godzi no grupas "Atjauno Eiropu" (Renew), ir atzīts, ka EP pašreizējais sastāvs vairs neatbilst ES Līgumos noteiktajiem principiem, un ierosināts izveidot papildus 11 deputātu vietas EP vēlēšanām 2024.gadā.

Divas no šīm vietām tiks piešķirtas Spānijai, vēl divas - Nīderlandei, bet pa vienai vietai - Austrijai, Dānijai, Somijai, Slovākijai, Īrijai, Slovēnijai, Latvijai.

Ziņojuma projektā uzsvērta nepieciešamība ātri rīkoties, lai dalībvalstis varētu veikt nepieciešamās izmaiņas nacionālā līmenī pirms EP vēlēšanām nākamgad.

Priekšlikuma projekts Eiropadomes lēmumam tika pieņemts ar 15 balsīm par un astoņām pret, pieciem komitejas locekļiem atturoties. Rezolūcijas projekts, kas pievienots šim priekšlikumam, tika pieņemts ar 16 balsīm par un 10 pret, diviem atturoties.

Ziņojuma projekts tiks iesniegts balsojumam plenārsēdē Strasbūrā ceturtdien.

Reizi piecos gados pirms nākamajām EP vēlēšanām EP nāk klajā ar priekšlikumu par deputātu vietu sadalījumu starp dalībvalstīm, balstoties uz ES Līgumos noteiktajiem principiem un atbilstoši jaunākajiem datiem par iedzīvotāju skaitu. 

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024