Logo
Drukāt šo lapu

Nosaka pašvaldību sadalījumu pa atkritumu apsaimniekošanas reģioniem

Ilustrācija - likumi.lv Ilustrācija - likumi.lv

Otrdien valdība pieņēma noteikumus par atkritumu apsaimniekošanas reģioniem, kas nosaka šajos reģionos ietilpstošās administratīvās teritorijas.

Kopumā Latvijā būs pieci atkritumu apsaimniekošanas reģioni - Dienvidkurzemes, Latgales, Viduslatvijas, Vidzemes un Ziemeļkurzemes atkritumu apsaimniekošanas reģions.

Dienvidkurzemes atkritumu apsaimniekošanas reģionā ietilps Liepāja, Dienvidkurzemes novads, Kuldīgas novada Nīkrāces, Raņķu un Rudbāržu pagasts, Skrunda un Skrundas pagasts, kā arī Saldus novads.

Latgales atkritumu apsaimniekošanas reģionā iekļauta Daugavpils, Rēzekne, Aizkraukles, Augšdaugavas, Jēkabpils, Krāslavas, Līvānu, Ludzas, Madonas, Preiļu, Rēzeknes un Varakļānu novads.

Viduslatvijas atkritumu apsaimniekošanas reģionā būs Rīga, Jelgava, Ādažu, Bauskas, Dobeles, Jelgavas, Ķekavas, Mārupes, Ogres, Olaines, Ropažu, Salaspils un Siguldas novads.

Vidzemes atkritumu apsaimniekošanas reģionā iekļauts Alūksnes, Balvu, Cēsu, Gulbenes, Limbažu, Saulkrastu, Smiltenes, Valkas un Valmieras novads.

Savukārt Ziemeļkurzemes atkritumu apsaimniekošanas reģionā būs Jūrmala, Ventspils, Kuldīgas, Kuldīgas novada Alsungas, Ēdoles, Gudenieku, Īvandes, Kabiles, Kurmāles, Laidu, Padures, Pelču, Rendas, Rumbas, Snēpeles, Turlavas un Vārmes, kā arī Talsu, Tukuma un Ventspils novads.

Kā skaidro Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, lai nodrošinātu turpmāko atkritumu apsaimniekošanas sistēmas attīstību un Eiropas Savienības direktīvās noteikto atkritumu apsaimniekošanas mērķu izpildi, nepieciešams pārskatīt atkritumu apsaimniekošanas reģionu robežas un tajos ietilpstošās administratīvās teritorijas.

Galvenie izmantotie kritēriji šo reģionu robežu un tajos ietilpstošo pašvaldību saraksta pārskatīšanai ir atkritumu rašanās "smaguma centri", esošie atkritumu plūsmu pārvadājumu virzieni, infrastruktūras kapacitāte, finanšu ekonomiskie kritēriji, piedāvāto izmaiņu ietekme uz atkritumu radītāju maksātspēju.

Pēc administratīvi teritoriālās reformas izvērtējot Kuldīgas novadā radīto atkritumu apsaimniekošanas balansu un saprātīgus atkritumu pārvadājumu attālumus no atkritumu rašanās vietām līdz sadzīves atkritumu poligoniem, Kuldīgas novada pašvaldība ir secinājusi, ka nepieciešams veidot novada administratīvās teritorijas sadalījumu divās zonās. Līdz ar to Kuldīgas novada pašvaldība atbalsta novada sadalīšanu starp Ziemeļkurzemes un Dienvidkurzemes atkritumu apsaimniekošanas reģionu.

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024