Logo
Drukāt šo lapu

Tiesai nodod Valsts policijas vēsturē lielākās hašiša kravas krimināllietu; krava glabāta Ādažos un Salaspilī

Foto - Valsts policija Foto - Valsts policija

Prokuratūra nodevusi Ekonomisko lietu tiesai Valsts policijas vēsturē lielākās hašiša kravas krimināllietu, informēja prokuratūra.

Lietā apsūdzēti četri Latvijas valstspiederīgie un viens Lietuvas pilsonis, par to, ka viņas organizētā grupā neatļauti iegādājās, glabāja un realizācijas nolūkā pārvadāja 974 kilogramus hašiša, kā arī pārvietoja to pāri Latvijas robežai.

Viena no šīm personām apsūdzēta arī par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā un viena persona apsūdzēta par narkotisko vielu neatļautu iegādāšanos un glabāšanu bez nolūka tās realizēt.

Kā iepriekš publiski izskanējis, saskaņā ar pirmstiesas procesā iegūtajiem pierādījumiem un apsūdzībā norādīto organizētās grupas dalībnieki ārpus Latvijas iegādājās 974 kilogramus hašiša un noslēpa to celtniecības materiālu kravā, lai, ievedot kravu Eiropas Savienībā, hašišu nekonstatētu muitas kontrole.

Kad krava ar paslēpto hašišu tika ievesta Latvijā, to pārpakoja marmora plāksnēs speciāli izveidotajos slēpņos un glabāja Ādažu novadā, pēc tam pārvietoja tālāk uz Salaspili.

Celtniecības materiālu kravu ar paslēpto hašišu, kuru bija plānots nogādāt Krievijā, aizturēja Valsts policija Aizkraukles novada Klintaines pagastā.

Latvija šajā narkotiku ceļā izmantota par vietu, kur ievestās narkotikas pārkraut un nosūtīt tālāk.

Pirmstiesas kriminālprocesa veikšanas laikā atsevišķā lietvedībā tika izdalīts kriminālprocess pret divām citām noskaidrotām personām par iepriekš minētajām noziedzīgajām darbībām un tas nodots Lietuvas kompetentai iestādei kriminālvajāšanas turpināšanai.

Minētais noziedzīgais nodarījums tika identificēts un atklāts ciešā sadarbībā ar ārvalstu kolēģiem un ES tiesībaizsardzības aģentūras "Eiropols".

Tāpat būtiski uzsvērt, ka Latvijā izmeklētais noziedzīgais nodarījums ir tikai viens posms no ļoti liela un Eiropā sazarota organizētās noziedzības tīkla. Latvijā konstatētā un izņemtā hašiša krava bija par pamatu vairākās citās Eiropas valstīs izvērst speciālas aizturēšanas operācijas, kuru darbību koordinēja Eiropas Savienības aģentūra tiesu iestāžu sadarbībai krimināllietās "Eirojusts" un "Eiropols".

Pērn Jēkabpils pusē kravas automašīnā atrastā hašiša krava palīdzējusi likumsargiem starptautiskā operācijā aizturēt 44 organizētu noziedzīgu grupu dalībniekus desmit valstīs, aģentūru LETA informēja Latvijas Valsts policija.

2021.gada martā Valsts policija sadarbībā ar Nodokļu un muitas policijas pārvaldes darbiniekiem, tostarp ar ES tiesībaizsardzības aģentūras "Eiropols" informatīvo atbalstu, Latvijas teritorijā, Jēkabpils apkaimē, uz Daugavpils šosejas, apturēja kravas automašīnu "Volvo", kuras puspiekabē bija izveidoti slēpņi hašiša pārvadāšanai.

Sevišķi bīstamā narkotiskā viela bija rūpīgi paslēpta akmens plāksnēs un vēl papildus vairākkārt ietīta gan celofānā, gan plēvē, starp iepakojumiem izvietojot ar smakojošu šķidrumu, visdrīzāk petroleju, piesūcinātas salvetes nolūkā slēpt jebkādas pēdas par iespējamu narkotisko vielu pārvadāšanu.

Izņemtās vielas kopējais apjoms pēc veiktajām ekspertīzēm sasniedza teju tonnu - 947 kilogramus.

Jau ziņots, ka kravas vērtība "melnajā tirgū" vērtējama no 4,5 miljoniem eiro vairumtirdzniecībā līdz 15 miljoniem eiro mazumtirdzniecībā.

Šī ir līdz šim lielākā Valsts policijas vēsturē izņemtā hašiša krava. 

Kopš neatkarības atjaunošanas Latvijas vēsturē lielākā narkotiku krava atrasta 2019.gada janvārī Kokneses novadā. Toreiz policija uzgāja kravu ar 42 kartona kastēm, kas visticamāk, sūtītas no Ekvadoras. Kastēs atradās 2195 briketes ar dažādiem logo - "TNT", "Badboys", "Gold" un ar delfīna attēlu. Šajās kastēs bija paslēpts kokaīns. Šajā lietā Latvijā aizturētas un apsūdzētas vairākas personas pret kurām patlaban turpinās tiesas process.

Kopējais kokaīna saturošas vielas svars bez iepakojuma, kurš tika nogādāts ekspertīzei, bija 2 197 725 grami.

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024