Logo
Drukāt šo lapu

Tirgotāju asociācija: Otrajā ceturksnī cenas samazinājušās 70% pārtikas produktu

Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Šī gada otrajā ceturksnī, salīdzinājumā ar gada pirmajiem trim mēnešiem, cenas samazinājušās 70% izvēlēto pārtikas produktu, aģentūrai LETA pauda Latvijas Tirgotāju asociācijas (LTA) prezidents Henriks Danusēvičs, komentējot jaunāko asociācijas apkopoto statistiku par pārtikas cenām Latvijas mazumtirdzniecības tīklos.

Salīdzinājumā ar otro ceturksni 2022.gadā pārtikas cenas samazinājušās 40% izvēlēto produktu, norādīja LTA vadītājs.

Kā apkopojusi LTA, šī gada jūnijā siera "Krievijas" cena pieaugusi par 3,6%, kamēr siera "Holandes" cena sarukusi par 2,5%. Vienlaikus vidējā izmēra olu cena jūnijā, salīdzinot ar martu, sarukusi par 21,6%.

Jūnijā cena kritusi arī pienam, kas maksāja par 29,8% lētāk nekā martā. Savukārt krējuma cena sarukusi par 7,4%, sviesta cena samazinājusies par 10,7%, saldā krējuma - par 4,6%, bet biezpiena cena jūnijā sarukusi par 9,9%.

Tikmēr par 20,4% samazinājusies sardeļu cena, savukārt cīsiņu cena samazinājusies par 29,9%. Vistas broilerim cena sarukusi par 5,1%.

Vienlaikus apkopotā informācija liecina, ka baltmaizes cena jūnijā sarukusi par 8,3%, kamēr rudzu maizes cena pieaugusi par 2,1%.

Komentējot novēroto pārtikas cenu lejupslīdi, Danusēvičs norāda, ka kopumā šī tendence patērētājam ir pozitīva, jo inflācija ir piebremzējusies pārtikas preču grupā.

Tāpat viņš pieļauj, ka savs nopelns cenu samazinājumā ir arī tirgotāju sarunām Zemkopības ministrijā, kā rezultātā ražotāji ir samazinājuši cenas un tirgotāji ir būtiski palielinājuši Latvijā ražoto preču īpatsvaru plauktos.

Danusēvičs arī sacīja, ka nesen publiskotais Eiropas Savienības (ES) pētījums par cenām ES un draudzīgajās valstīs liecina, ka Latvijā kopējais cenu līmenis ir nedaudz augstāks nekā Lietuvā un daudz zemāks nekā Igaunijā. "Domāju, ka tas ir saistīts ar darba algām, jo mūsu nodokļi ir lielāki nekā Lietuvā," pauda LTA vadītājs.

LTA dibināta 1912.gadā, bet tās darbība atjaunota 1994.gadā. Pašlaik tajā brīvprātīgi apvienojušies vairāk nekā 600 uzņēmēju, kuri nodarbojas ar tirdzniecību, ēdināšanu un pakalpojumu sniegšanu.

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024