Logo
Drukāt šo lapu

Lietuva NATO samita priekšvakarā pakļauta kiberuzbrukumiem

Lietuvas valdība paziņojusi, ka pirmdien, dienu pirms NATO līderu Viļņas samita, valsts pieredzējusi kiberuzbrukumu vilni.

"Kamēr mēs runājam, mūsu valstī notiek izkliedētā pakalpojuma atteikuma uzbrukumi," žurnālistiem pavēstīja Nacionālā kiberdrošības centra vadītājs Ļuds Ališausks.

Izkliedētā pakalpojuma atteikuma (DDoS) uzbrukuma mērķis ir pārslogot tam pakļauto interneta vietni ar datu plūsmu, kas neļauj sistēmai normāli darboties.

Pirmdienas kiberuzbrukumi vērsti pret Viļņas pašvaldības tīmekļa vietnēm, tostarp tūrisma informācijas vietni un sabiedriskā transporta lietotni.

Tie ir pamatpakalpojumi, kas ir nepieciešami arī viesiem, kuri ieradīsies uz Viļņā paredzēto NATO samitu, norādīja Ališausks.

Nacionālais kiberdrošības centrs šobrīd ir pastiprināts ar papildus darbiniekiem un sadarbojas ar izlūkdienestiem un policiju, kā arī ar ārvalstu partneriem.

Centrs informējis, ka svētdien saņēmis arī ziņojumu par diviem citiem kiberincidentiem, no kuriem viens bija saistīts ar reģionālās radiostacijas datortīkla uzlaušanu.

Radiostacijas pārraides laikā ēterā ielauzās svešs vēstījums, kas saturēja pret NATO un Ukrainu vērstu dezinformāciju.

Lietuvas telekomunikāciju pakalpojumu sniedzējs "Telia" pirmdien arī paziņoja, ka tas izsekojis lietotnes "Telegram" kanālos izplatītus aicinājumus uzbrukt dažādām Lietuvas valsts iestādēm un uzņēmumiem.

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024