Menu
 

Kas jāņem vērā, adoptējot patversmes suni? Kinoloģes padomi Apriņķis.lv

  • Autors:  Monta Priede, “Rimi mājdzīvniekiem” suņu dzīves eksperte, kinoloģe
Foto - pexels.com Foto - pexels.com

Suņa iegāde ir nopietns lēmums, ko nedrīkst veikt impulsīvi, taču patversmes suņa adoptēšana var izrādīties vēl izaicinošāka – pieņemt savās mājās suni no patversmes ir patiesi cēls darbs, taču tam līdzās nāk īpaši augsta atbildība.

Lai arī suņa kucēna fāze parasti sagādā lielāko prieku, arī pieauguša suņa ienākšana ģimenē var nest tikpat daudz prieka un pacilātības. Patversmes suns nav sliktāks par kucēnu. Arī manā ģimenē ir pieņemti suņi. Vecāko suni iepazinu, kad viņai bija 5 gadi – iepriekš no viņas atteicās trīs citi saimnieki. Tagad viņai ir jau 13 gadu, un es nevarētu vēlēties sev labāku pirmo suni. Tā laikam notiek, kad īstais suns satiek īsto saimnieku.

Tādēļ es aicinu dot iespēju arī patversmes suņiem. Patversmes suņa adoptēšana ir gan liels prieks, gan arī izaicinājums, tādēļ pirms lēmuma pieņemšanas ir jāpārliecinās, ka ņemti vērā visi apstākļi.

Laiks
Jebkura suņa aprūpe aizņem laiku, taču patversmes sunim var nākties veltīt daudz vairāk laika un uzmanības, lai suns jaunajās mājās justos patiešām droši. Suņi, kuri piedzīvojuši iepriekšējā saimnieka nodevību vai zaudējumu, ir guvuši traumu, tādēļ sākt uzticēties jaunajam saimniekam var izrādīties ļoti sarežģīti.

Tēriņi
Suņa ienākšana ģimenē rada jaunas izmaksas – rodas gan jauni ikdienas tēriņi, gan periodiski veterinārie izdevumi. Adoptējot suni no patversmes, izmaksas var būt lielākas, jo ne vienmēr ir zināma suņa slimību vēsture, turklāt, uzņemot ģimenē suni senioru, jārēķinās, ka mīluļa dzīves norietā vetārsta apmeklējumi var būt biežāki.

Apmācība
Parasti kucēnu ir vieglāk apmācīt uzvesties sociāli pieņemami nekā pieaugušu suni. Arī pieauguša suņa apmācīšana var izrādīties viegla, tomēr, ja kāda situācija sunī izceļ jaunas uzvedības īpatnības, var gadīties, ka saimniekam apmācības jāsāk no sākuma. Tas var būt viļņveidīgs process, kurā jāieguldās ilgtermiņā, bet tas ir tā vērts.

Citi mājdzīvnieki
Ja mājās ir citi mājdzīvnieki vai nākotnē plānots papildināt savu mājdzīvnieku pulciņu, obligāti patversmē jāuzzina par suņa uzvedību, reaģējot uz citiem dzīvniekiem. Dodoties pastaigā ar izvēlēto patversmes suni, var lūgt patversmes darbiniekiem atļauju ņemt pastaigā vēl kādu patversmes suni, lai redzētu abu dzīvnieku savstarpējo komunikāciju. Iepazīstinot adoptēto suni ar jau esošajiem mājdzīvniekiem, rūpīgi jāvēro dzīvnieku uzvedība.

Bērni
Ja suns dzīvos līdzās bērniem, jācenšas jau patversmē noskaidrot visu iespējamo informāciju par suņa raksturu un uzvedību bērnu tuvumā. Ja jaunajam mīlulim neizveidosies labas attiecības ar bērnu, atgriešanās patversmē sunim būs liels trieciens, kura dēļ dzīvnieks varētu zaudēt uzticību cilvēkiem.

Iepazīšanās
Pirms došanās uz jaunajām mājām ir ieteicams apciemot suni patversmē atkārtoti un pievērst uzmanību suņa uzvedībai patversmē – vai suns vēlas komunicēt, vai negriež galvu prom, kad viņu samīļo, un vai suns priecājas jūs satikt. Pārvākšanās sunim radīs stresu, tādēļ vēlams, lai jaunajā mājvietā viņam būtu vismaz viena pazīstama seja.

Dzīvojamā platība
Jāizvēlas sunim piemērota dzīvojamā platība. Dzīvoklis nav piemērots lieliem suņiem, garspalvainiem suņiem vai dzīvniekiem ar pavilnu.

Es nekad neesmu nožēlojusi savu lēmumu pieņemt patversmes suni, jo suns ir prieks un laime. Suņi ik dienu man sniedz kaut ko tādu, ko par naudu nevar nopirkt. Viss mans ieguldījums atgriežas ar uzviju, jo suņi ir uzticamākie draugi, kādus vien var vēlēties.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.