Menu
 

Pieci zelta likumi drošiem vasaras izbraucieniem ar auto Apriņķis.lv

  • Autors:  Daina Kantāne, automašīnu nomas un pilna servisa līzinga pakalpojumu sniedzējs "Avis" līzinga departamenta vadītāja
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Atvaļinājumu laiks un sastrēgumi atpūtnieku iecienītos maršrutos ir tikai daļa no autovadīšanas riskiem, kas var samazināt drošību uz ceļa. Iespējamus apdraudējumus rada arī mainīgie laikapstākļi, slikta pašsajūta un neatbilstoša transportlīdzekļa apkope.

Uz ceļa riteņbraucēji, motociklisti un bērni – esi vērīgs

Vasarā satiksmē vairāk sāk piedalīties riteņbraucēji, motociklisti un elektroskūteru braucēji – esi piesardzīgs un pieklājīgs uz ceļa. Tāpat ņem vērā, ka vasara ir skolēnu brīvlaiks, līdz ar to bērni arvien vairāk laika pavada ārā – gan kā kājāmgājēji, gan kā velosipēdu, skrituļdēļu un skrituļslidu lietotāji. Autovadītājiem jābūt vērīgiem, jo bērni var šķērsot ceļu neatļautās vietās un rotaļāties ceļa tuvumā.

Saķere – būs vai nebūs?

Lai saķere ar ceļa segumu būtu labāka, pirms brauciena pārbaudi spiedienu riepās, jo tas ir būtisks satiksmes drošības elements. Karsts asfalts kombinācijā ar nepietiekami uzpumpētām un nolietotām riepām var radīt risku gumijas plīšanai. Ja iespējams, automašīnas bagāžniekā turi rezerves riepu.

Tāpat neaizmirsti, ka saules un karstuma ietekmē asfalts var palikt mīkstāks, līdz ar to vadāmība kļūst sliktāka un bremzēšanas ceļš palielināsies. Savukārt stiprs lietus var radīt dziļas peļķes un akvaplanēšanu, kas apdraud gan autovadītāja drošību, gan transportlīdzekli. Nezaudē modrību un neaizmirsti savu braukšanas stilu pielāgot ceļa segumam un laikapstākļiem.

Pārbaudi, vai šķidrumu tvertnes ir uzpildītas

Sevišķi karstās vasaras dienās automašīnas dzinējam ir lielāks risks uzkarst, tādēļ pārliecinies, ka dzesēšanas šķidrums ir uzpildīts pietiekamā daudzumā. Pirms garākiem izbraucieniem noteikti papildini vējstikla šķidruma tvertni – ceļa seguma maiņa, lietus un kukaiņi var samazināt skaidru ceļa redzamību. Neaizmirsti pārbaudīt arī eļļas, stūres pastiprinātāja un bremžu šķidruma līmeni.

Braucot ar privāto transportlīdzekli, atbilstoša transportlīdzekļa apkope ir automašīnas īpašnieka pārziņā. Izvēloties nomātu automašīnu, pakalpojuma sniedzējs rūpīgi pārbauda katru transportlīdzekli un tā drošību vēl pirms tas no autoparka nokļuvis satiksmē. Savlaicīga apkope samazina negadījumu risku. Ja neesi drošs, vai tava automašīna ir tehniskā kārtībā, aicinām neapdraudēt sevi un citus un nepiedalīties ar to satiksmē. Lai netiktu izbojāti vasaras plāni, vienmēr ir iespēja iznomāt transportlīdzekli, kamēr privātais auto ir servisā un tiek pienācīgi sagatavots nākamajiem tuvākajiem un tālākajiem izbraucieniem.

Laba pašsajūta – drošāks brauciens

Parūpējies, lai automašīnā būtu ūdens pudele, lai izvairītos no dehidratācijas, it sevišķi ilgos braucienos. Tāpat neaizmirsti par saulesbrillēm – tās aizturēs spožos saules starus, samazinās dažādus atspīdumus, kā arī novērsīs acu nogurumu. Ilgākas gaišās dienas stundas veicina arī garākus izbraucienus, tāpēc, sekojot savai pašsajūtai, ieteicams regulāri ieturēt pārtraukumus.

Vēl viens svarīgs nosacījums ne tikai drošam, bet arī patīkamam braucienam, ir kondicionēšanas sistēma. Ja tā ir bojāta vai nav uzpildīta, ilgstoši braucot karstā laikā, var parādīties reibonis, galvassāpes, miegainība, kā arī zust koncentrēšanās spējas. Tomēr svarīgākais zelta likums ir nesēsties pie stūres, ja pēc lustīgām brīvdienām, pasākumiem un festivāliem nākamajā dienā nejūties drošs, ka atrasties pie stūres ir atļauts, vai ir saglabājusies slikta pašsajūta.

Seko līdzi ne tikai navigācijai, bet arī laikapstākļiem

Plānojot tālāku braucienu, ņem vērā, ka stipra lietus laikā satiksme kļūs lēnāka, savukārt siltos un saulainos laikapstākļos visbiežākie sastrēgumi var rasties ceļā uz iecienītām atpūtas vietām. To varam novērot arī šovasar – siltākajās vasaras dienās, sastrēgumi, kas pagarina brauciena ilgumu pat par pusstundu, ir novērojami Baltijas jūras piekrastē gan virzienā uz Jūrmalu, gan uz Tallinas šosejas.

Pēc iespējas centies izvairīties no sastrēgumiem, jo  ne tikai avārijas veido sastrēgumus, bet bieži vien arī sastrēgumi izraisa dažādas avārijas situācijas. Ja vēlies atpūsties pie dabas, izvēlies mazāk populāras pludmales un atpūtas vietas pie upēm un ezeriem. Turklāt atpūta ir daudz patīkamāka, kad apkārt mazāk cilvēku.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.