Menu
 

SPKC: Ādas pārbaudi nepieciešams ieviest kā profilaktisku pasākumu – 53% pie ārsta dodas vien problēmu gadījumā

  • Autors:  Slimību profilakses un kontroles centrs
Ilustrācija - SPKC Ilustrācija - SPKC

53% Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 74 gadiem uzskata, ka pietiek ar ādas pašpārbaudi un pie ārsta jādodas tikai problēmu gadījumā, vienlaikus 61% atzīst, ka nezina, kā veikt ādas pašpārbaudi. Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) kampaņas "Necepies! Izvēlies dzīvot!" ietvaros vērš uzmanību – dermatologa apmeklējums un regulāra ādas pašpārbaude palīdz laikus pamanīt izmaiņas un atklāt ādas vēzi.

72% Latvijas iedzīvotāju ir pārliecināti, ka viņu āda ir vesela un nav iemesla rasties nelabvēlīgiem ādas veidojumiem. Tomēr jāņem vērā, ka saslimšanu ietekmē ne tikai ģenētiskie faktori – nozīmīgs, turklāt novēršams riska faktors ir mākslīgā vai dabīgā ultravioletā (UV) starojuma iedarbība. Piesardzības pasākumu ievērošana, uzturoties saulē, un izvairīšanās no solārija apmeklējuma var samazināt iespēju attīstīties ļaundabīgiem ādas audzējiem.

"Satraucoša aina iezīmējas jauniešu attieksmē pret savu ādas veselību - no tiem iedzīvotājiem, kuri nekad nav bijuši pie dermatologa, 47% ir vecumā no 18 līdz 29 gadiem. Diemžēl arvien biežāk ar ādas vēzi saslimst gados jauni cilvēki, un daudzos gadījumos ārsts tiek apmeklēts novēloti. Pie dermatologa jāvēršas vēl pirms radušās acīmredzamas problēmas – ja ne reizi gadā, tad vismaz reizi dzīvē, lai apsekotu esošās dzimumzīmes un ādas veidojumus, novērtētu riskus, kā arī vienotos par turpmāko vizīšu nepieciešamību," skaidro biedrības "Dermatologi pret ādas vēzi" vadītājs un "Derma Clinic Riga" dermatologs Raimonds Karls.

69% aptaujāto norāda, ka neprot patstāvīgi un pareizi novērtēt dzimumzīmju ļaundabīgas izmaiņas pēc kritērijiem (krāsa, izmērs, malas u. c.), bet 17% nemaz nezina, pie kāda ārsta jādodas, pamanot aizdomīgus ādas veidojumus. Ja nav skaidrs, pie kāda speciālista doties, vai arī praktisku iemeslu dēļ nav iespējams apmeklēt dermatologu, ieteicams vērsties pie ģimenes ārsta. Arī ģimenes ārstam ir liela nozīme ādas onkoloģisko slimību profilaksē – 42% Latvijas iedzīvotāju norādījuši, ka ādas profilaktiskās diagnostikas veikšanu visvairāk motivētu ģimenes ārsta pamudinājums.

Ādas pašpārbaude ir visu ādas veidojumu rūpīga apskatīšana un aptaustīšana. Aptauja liecina, ka aktīvākie pašpārbaudes veicēji ir jaunāku cilvēku (18-29 gadi) vidū – 42% un senioru (60-74 gadi) lokā – 45%. Regulāra visa ķermeņa ādas pašpārbaude var palīdzēt pamanīt ādas izmaiņas un laikus atklāt ādas vēzi, turklāt tā aizņem vien dažas minūtes.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.