Menu
 

Nacionālais botāniskais dārzs Salaspilī gatavojas dubultsvētkiem

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Nacionālais botāniskais dārzs Foto - Nacionālais botāniskais dārzs

Pavisam drīz Nacionālajam botāniskajam dārzam Salaspilī atzīmējami dubultsvētki! 1.septembris ir botāniskā dārza 67.dzimšanas diena, turklāt Zinību diena - jaunā mācību gada atklāšana, pēc kuras dārza takas pildīsies ar zinātkāriem skolēniem, aizrautīgiem skolotājiem un atsaucīgiem vecākiem. Lai jautri un jēgpilni nosvinētu zinātprieka tūres sākšanos, Nacionālais botāniskais dārzs aicina apmeklētājus uz dzimšanas dienas ballīti "Prieks ir ūdenī!".

"1.septembris pie mums ir dubulta svētku diena. Šis datums, kad vienlaikus svinam Nacionālā botāniskā dārza dzimšanas dienu un Zinību dienu, spilgti akcentē Nacionālā botāniskā dārza izglītības funkciju. Tā ir viena no būtiskākajām mūsu misijas sastāvdaļām, proti, sabiedrības izglītošanas aktivitātes par bioloģiskās daudzveidības vērtību un tās saglabāšanas nozīmīgumu. Mūsu dārza speciālisti ir gatavi kā mācību ekskursijās un nodarbībās, tā izglītojošos un iesaistošos pasākumos atklāt augu pasaules stāstus. 1.septembrī sākam jaunu izglītības darba cēlienu un vēlamies šo nozīmīgo dienu svinēt kopā ar mūsu zinātkārajiem apmeklētājiem - jautri un atraktīvi izzinot dabas norises. Šogad pasākuma laikā esam iecerējuši informēt un izglītot apmeklētājus par dīķa bioloģisko daudzveidību: floru, faunu un ekoloģiju, t.sk. klimata pārmaiņu ietekmi," atzīmē Nacionālā botāniskā dārza direktora p.i. Artis Vītiņš.

Dzimšanas dienas ballītes "Prieks ir ūdenī!" laikā 1.septembrī no plkst.15.00 līdz 20.00 botāniskā dārza pārstāvji aicina bērnus un vecākus uz aizrautīgu svinēšanu. Svētku pēcpusdienā dārzu piepildīs kā jautras atrakcijas un spēles, tā iespēja pētīt un izzināt dīķa iemītniekus "Botania" mobilajās teltīs. Savukārt Latvijas Dabas fonda Mobilā klimata muzeja ekspozīcijas piedāvās atklāt un izpētīt savu CO2 pēdas nospiedumu un gūt idejas dabai draudzīgiem ūdens un citu dabas resursu patēriņa paradumiem, stāsta botāniskā dārza pārstāvji.

Laivošanas stacijā "Dīķa spogulī lūkoties" kopā ar Māri Olti būs iespēja doties ekspedīcijā caurspīdīgās laivās, ielūkoties zemūdens pasaulē, vērot ūdensaugus, atklāt dīķa iemītnieces - ondatras - ēdienkarti. "Botania" mobilajā pieturā "Ūdensaugi tuvplānā" kopā Latvijas Nacionālā Dabas muzeja vecāko botāniķi un hidrobioloģi Lauru Grīnbergu iepazīs dīķa augāju, savukārt mobilajā pieturā "Randiņš ar ūdensblusu" kopā ar bezmugurkaulnieku ekspertu Arkādiju Poppelu atklās dīķa kukaiņu pasauli.

Sejas apgleznošanas pieturā "Iejūties tēlā!" kopā ar mākslinieci Daci Graubicu varēs pārtapt par kādu no ūdens iemītniekiem vai izvēlēties sev atbilstošāko "Botania" apmeklētāju simbolu. Ar "Botania" elektromobili Tāli un botāniskā dārza izglītības speciālisti Daci Miezīti apceļos četrus dārza dīķus, savukārt spēļu pieturā "Ūdens bumbas un citas spēles" varēs ļauties rotaļu priekam ūdens bumbās, putu ballītē ar DJ un koku spēlēs.

Visiem apmeklētājiem svētku ietvaros piedāvās apskatīt dārzu un oranžēriju, iegādājoties tikai āra ekspozīcijas ieejas biļeti, vēsta botāniskā dārza pārstāvji.

Pasākums notiek topošā vides izglītības centra "Botania" izglītojošo pasākumu ietvaros, kura izveide Nacionālajā botāniskajā dārzā Salaspilī tiek veikta projekta "Valsts vides monitoringa programmu un kontroles sistēmas attīstība un sabiedrības līdzdalības veicināšana, pilnveidojot nacionālas nozīmes vides informācijas un izglītības centru infrastruktūru" ietvaros.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.