Menu
 

Kā atgriezties skolā bez stresa? Seši ieteikumi satraukuma mazināšanai Apriņķis.lv

  • Autors:  Zane Melberga, “Euroaptieka” farmaceite
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Jebkurš jauns sākums gan pieaugušajiem, gan bērniem var būt satraucošs, un it īpaši pastiprinātu stresu var izjust visi tie, kuri septembrī skolas gaitas uzsāks pirmo reizi. Ko darīt, lai pāreja no garā vasaras brīvlaika uz skolas atsākšanos un zināmu rutīnu norisinātos pēc iespējas vieglāk, kā arī, kā rīkoties, ja satraukums par jauno dzīves ritmu tomēr piezogas?

Rutīnas nozīme, uzsākot skolas gaitas un tās laikā

Gan pieaugušajiem, gan bērniem ikdienā ir svarīgi ievērot rutīnu. Rutīna nebūt nav jāuzskata par kaut ko garlaicīgu un apgrūtinošu. Notikumu paredzamība sniedz miera un drošības sajūtu, tādēļ jo īpaši vienu līdz divas nedēļas pirms skolas atsākšanās ir ļoti ieteicams sākt ievērot režīmu, kāds tas būs arī skolas laikā. Piemēram, vakarā pirms gulētiešanas ir vēlams pārrunāt rīta un dienas plānus, kā arī salikt drēbes nākamajai dienai, lai izvairītos no steigas un skriešanas rīta cēlienā.

Vakara rituālu nepieciešams pielāgot bērna vecumam – sākumskolēni, iespējams, vēl gribēs kopā ar vecākiem palasīt grāmatu, bet pamatskolēni un vidusskolēni var sagatavoties nākamajai dienai, uzliekot modinātāja zvanu rītam un saliekot drēbes. Vakara rituāla daļā gan vēlams izvairīties no televizora vai citu ekrānu lietošanas, jo tas var bērnos radīt papildu uzbudinājumu, kā rezultātā var būt grūtāk iemigt.

Ārsta vizīte pirms skolas uzsākšanas

Starp visiem sagatavošanās darbiem, uzsākot skolas gaitas, noteikti nedrīkst aizmirst pašu būtiskāko – bērna veselību. Pāris nedēļas pirms mācību atsākšanas ir īstais laiks, kad doties pie ģimenes ārsta, lai pārliecinātos par bērna veselības stāvokli, tostarp, pārbaudīt redzi, kā arī pārliecināties, ka ir veiktas visas nepieciešamās vakcinācijas un analīzes, lai skolas gaitas būtu pēc iespējas drošākas veselībai.

Dzīvojoties laukos vai pie dabas, bieži vien higiēna nav tikpat rūpīga kā, esot mājās, tāpēc noteikti ir vērts veikt analīzes, kas pārbauda, vai organismā nav atklāti spalīši vai citi parazīti. Gadījumā, ja analīzes ir pozitīvas, aptiekās ir pieejami gan bezrecepšu, gan recepšu līdzekļi, kas palīdzēs cīņā ar parazītiem. Farmaceite piebilst, ka ikvienam, kam mājās ir mājdzīvnieki un jo īpaši tad, ja šie dzīvnieki brīvi staigā arī ārpus telpām, konsultējoties ar ārstu, reizi gadā ir vēlams profilaktiski lietot līdzekļus pret parazītiem. Svarīgi, ka šos līdzekļus vienlaicīgi lieto visa ģimene un atbilstoši vecumam.

Pilnvērtīgs uzturs

Mācības un garā diena skolā bērna smadzenēm un kopējai pašsajūtai rada papildu slodzi, tāpēc arī bērniem ikdienā ir nepieciešams sabalansēts uzturs, lai pietiktu enerģija garajai dienai. Vecākiem ir jāpārliecinās, ka bērni ikdienā uzņem gan labās taukskābes, piemēram, uzturā lieto treknas zivis, gan arī Omega 3 avotus – pārtikā izmantojot, piemēram, kvalitatīvu olīveļļu vai linsēklu eļļu. Tāpat arī svarīgi, ka maltītēm vienmēr klāt ir arī dārzeņi. Proporcionāli dārzeņiem vajadzētu aizņemt pusi no šķīvja satura, bet atlikušās ceturtdaļas – ogļhidrāti un olbaltumvielas.

Jo īpaši pirmās klases skolēnu vecākiem ir svarīgi apzināties, ka sākas jauns, citādāks dzīves posms, kas diezgan krasi atšķirsies no bērnudārzā pieredzētā. Piemēram, skolās lielākoties bērnam nedod brokastis, tāpēc saliktajiem ogļhidrātiem bagātas brokastis ir jāpaēd mājās. Šokolādes sieriņi un batoniņi viennozīmīgi nav uzskatāmi par pilnvērtīgu maltīti, jo drīz pēc to apēšanas bērnam jau atkal gribēsies ēst, kā rezultātā zudīs koncentrēšanās spēja un bērnam būs grūti uztvert skolotāja teikto. Brokastīs ieteicams ēst, piemēram, auzu pārslu putru vai piemērotu musli, lai skolēnam pietiktu enerģija līdz pat pusdienām.

Ja ģimenē aug tīnis, kurš atsakās no brokastīm, ar varu spiest ēst nevajag, tomēr ir jāpārliecinās, ka bērnam būs iespēja paēst pilnvērtīgas, siltas pusdienas skolā. Īpaši pusaudžu vecākiem jāseko līdzi, vai bērns dienas laikā ir kārtīgi paēdis un neievēro kādu neveselīgu diētu.

Vienlaikus ikdienā nepieciešamo uzturvielu un vitamīnu daudzumu ar uzturu vien ir ļoti grūti nodrošināt, tāpēc ir jāseko līdzi, vai papildus sabalansētam uzturam nav nepieciešams uzņemt arī vitamīnus. Kā būtiskākos jāuzsver D vitamīnu un Omega 3 taukskābes, kas nepieciešamas tieši pilnvērtīgai smadzeņu darbībai. Jāapzinās, ka, visticamāk, jaunāko klašu skolēnu vecākiem būs nepieciešams palīdzēt ar mācībām, tāpēc arī pieaugušajiem ir vērts papildus uzņemt Omega 3 taukskābes, lai pietiktu jauda dinamiskajai ikdienai un darbiem. Savukārt nervu sistēmas stabilitātei ļoti ieteicams uzņemt B6 vitamīnu un magniju. Magnijs jo īpaši aktuāls ir arī tiem, kam ikdienā ir lielāka fiziskā slodze.

Informēt pedagogus par bērna veselību

Gadījumā, ja bērnam ir kāda alerģija vai hroniska saslimšana, piemēram, astma vai cukura diabēts, vecākiem noteikti par to jāinformē klases audzinātājs, tostarp jāizskaidro, kā rīkoties situācijā, ja veselības problēma pēkšņi saasinās. Tāpat arī vēlams informēt skolotājus par citām bērna īpašībām, kas potenciāli varētu ietekmēt mācību gaitu un uzvedību skolā, piemēram, par bērna reakciju neierastās vai stresa situācijās. Ieteicams šo svarīgo informāciju ar atbildīgajiem pedagogiem izrunāt nedēļā pirms skolas gaitu uzsākšanas, kad lielākoties visi skolotāji jau pamazām gatavojas darbam, nevis 1. septembrī, kad visapkārt notiek liela rosība.

Atpūtas un fiziskās slodzes samērīgums

Jo īpaši jaunāko klašu skolēniem jaunais ritms un slodze no sākuma var būt liels izaicinājums, tāpēc vecākiem būtu rūpīgi jāizvērtē jebkuru ārpus skolas aktivitāšu nepieciešamība. Arī dejas un mākslas pulciņi bērnam rada slodzi un papildu nogurumu, tāpēc jāsaprot, vai bērnam ir arī pietiekami ilgs laiks kvalitatīvai atpūtai, lai pēc skolas pagūtu izmācīties, atpūsties un sagatavoties jaunai dienai.

Ņemot vērā, ka skolas sākšanās var radīt stresu ne tikai pašiem skolēniem, bet arī vecākiem, visiem pirms naktsmiera ir ieteicamas mērenas fiziskās aktivitātes. Piemēram, kopīga vakara pastaiga vai izbrauciens ar velosipēdu. Samērīga fiziskā slodze ne tikai palīdzēs iemigt, bet arī atslābinās gan ķermeni, gan prātu un mazinās satraukumu.

Pazīmes, kas liecina, ka bērnam stresa līmenis ir pārāk augsts

Gadījumā, ja bērns ilgstoši nevar iemigt, murgo, raud un ir izteikti nemierīgs un uzvilkts, vecākiem ir jāizvērtē, kas varētu bērnam radīt satraukumu. Noteikti jāizrunā ar klases audzinātāju, vai ir novērotas kādas uzvedības izmaiņas skolā, iespējams, pie vainas ir konflikts ar klasesbiedriem, bet varbūt ir nepieciešama saruna ar skolas psihologu, lai kopā izvērtētu, kā rīkoties, lai bērns skolā justos droši.

Ir tikai normāli, ja arī vecāki, skolai sākoties, izjūt paaugstinātu stresu, tomēr veidi, kā ar to cīnīties, ir dažādi. Vīna glāze noteikti nebūs labākais risinājums, lai atgūtu mieru, tā vietā labāk iedzert melisas tēju, kas palīdzēs atslābināties un noskaņoties naktsmieram.

Tāpat arī gadījumā, ja stress ilgstoši nemazinās vai tiek ietekmēts nakts miegs un ārsts rekomendē papildu līdzekļus nervu sistēmas regulācijai,  farmaceits konsultēs par pieejamiem augu ekstraktiem, kas palīdzēs risināt problēmas, iesakot vakarā pirms iemigšanas lietot, piemēram, melatonīnu saturošu līdzekli, kas palīdzēs vieglāk iemigt.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.