Menu
 

Pēdu vanniņas noguruma, sāpju, tūskas mazināšanai un skaistumam

  • Autors:  Arta Bogdānova, aptieku tīkla “Apotheka” konsultante
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Pēdās un zonā ap potītēm atrodas aktīvie punkti, kas spēj ietekmēt kopējo veselības stāvokli organismā, tāpēc ir svarīgi ne tikai rūpēties, lai kājas ir siltumā, jo īpaši rudens un ziemas sezonā, bet arī neaizmirst palutināt pēdas. Ikdienā, kad daudz laika tiek pavadīts stāvus vai kustībā, pēdu vannošana ir lielisks līdzeklis vienlaicīgai noguruma, sāpju un tūskas mazināšanai, kā arī ādas mitruma līmeņa atjaunošanai. Turklāt pēdu vannošana neprasa lielus finansiālus ieguldījumus. Kādam nolūkam pēdu vanniņas ir paredzētas un kādas vielas tajās izmantot?

Pēdu vannošanu var veikt, izjūtot pēdu sasprindzinājumu, nogurumu, sāpes vai citas diskomforta sajūtas, lai atvieglotu simptomus un atslābinātu muskuļus. Veicot pēdu vannošanu regulāri kā daļu no savas kopšanas rutīnas, piemēram, ik pēc nedēļas vai divām, var palīdzēt uzturēt pēdu ādu veselīgu un mīkstu. Rudens un ziemas mēnešos pēdu vannošanu var veikt biežāk, jo šajā laika periodā pēdas lielākoties atrodas slēgta tipa apavos, muskuļi ir saspringti, staigājot pa slapjām vai slidenām virsmām, ir pastiprināta svīšana, sausums un sabiezējumi uz ādas. Pēdu vannošanas regularitāte atkarīga no tā, kādas un cik koncentrētas vielas pievienotas ūdenim.

Arī pēc smagiem treniņiem vai citām fiziskām aktivitātēm, kuras lielā mērā ietekmē pēdas un kājas, vanniņas var palīdzēt mazināt muskuļu sasprindzinājumu un nogurumu. Svarīgi ir novērot ādas reakciju un izvērtēt, cik bieža pēdu vannošana ir nepieciešama, lai saglabātu komfortu un veselīgu ādu.

Kam un kādos gadījumos būtu ieteicams vannot pēdas?

Pēdas ieteicams vannot cilvēkiem, kuriem ir stāvošs darbs vai ļoti aktīvs ikdienas ritms, lai atjaunotu pēdās zaudēto mitruma līmeni, mazinātu nogurumu un muskuļu saspringumu. Arī situācijās, kad aktīva vai sportiska dzīvesveida piekritēji saskaras ar kāju sēnīti, pēdu vannas var atjaunot ādas ph līmeni un palīdzēt ārstēt infekciju.

Nr.1 Noguruma mazināšanai. Pēc ilgstošas staigāšanas vai fiziskas slodzes pēdas atpūtinās un atjaunos siltam ūdenim pievienotas ēteriskās eļļas, piemēram, lavandas, eikalipta vai piparmētru. Aromātiskās eļļas ne tikai palīdzēs pēdām atpūsties, bet arī to smarža nomierinās prātu. Tāpat ūdenim var pievienot Epsoma sāli, kuras sastāvā ir magnijs un sērs, tā veicinās atslābināšanos un mazinās muskuļu saspringumu.

Nr.2 Tūskas mazināšanai palīdzēs pēdu vannošana siltā ūdenī ar lavandu, Epsoma sāli, sodu, jūras sāli vai sasmalcinātiem svaigiem gurķiem. Gurķi satur teju 95 % ūdens un dažādu organismam nepieciešamu minerālvielu (kalcijs, kālijs, nātrijs, dzelzs, cinks, u.c.), kas atjaunos un uzlabos ādas stāvokli, kā arī palīdzēs mazināt tūsku.

Nr.3 Svīšanas mazināšanai palīdzēs pēdu vannošana ar ābolu sidra etiķi, sodu, jūras sāli, lavandas vai eikalipta ēteriskajām eļļām, vai citrona sulu.

Nr.4 Muskuļu sāpju mazināšanai un atslābināšanai palīdzēs Epsoma sāls vai ēteriskās eļļas, piemēram, rozmarīns, eikalipts vai ingvers. Pēc pēdu vannošanas ieteicama viegla masāža asinsrites uzlabošanai. Sāpju mazināšanai var palīdzēt arī ūdens kontrasta maiņa no karsta uz aukstu ūdeni. Tas palīdzēs veicināt asinsriti un arī atvēsinās pēdas.

Nr.5 Sasprēgājušiem papēžiem. Sasprēgājuši papēži var rasties dažādu iemeslu dēļ, piemēram, pēc ilgstošas staigāšanas vai stāvēšanas, nepareizas apavu izvēles vai pēdu pozas. Lai mazinātu sasprēgājumus papēžos, siltam ūdenim var pievienot ābolu sidra etiķi. Tas palīdzēs līdzsvarot pH līmeni un mazinās iekaisumus. Pēc pēdu vannošanas ieteicams uz sausajām ādas zonām uzklāt mīkstinošu un mitrinošu krēmu, kura sastāvā ir, piemēram, urīnviela (urea), alantoīns, glicerīns, PP vitamīns, keramīdi, A un E vitamīns, kā arī kumelītes un kliņģerītes ekstrakti vai vazelīns. Lai arī pēdu vanniņa var būt lielisks veids, kā mazināt sasprēgājumus un uzlabot papēžu stāvokli, tomēr, ja sasprēgājumi ir intensīvi vai ilgstoši, ieteicams konsultēties ar farmaceitu vai ārstu - speciālistu par ārstniecisku līdzekļu izvēli sabiezējumu likvidēšanai.

Nr.6 Ādas mitrināšanai palīdzēs piena vannas vai ūdenim pievienota avokado vai kokosriekstu eļļa, kā arī medus un olīveļļas maisījums. Pēc pēdu vanniņas uz nosusinātas ādas ieteicams uzklāt mitrinošu krēmu vai eļļu labāka rezultāta sasniegšanai.

Nr.7 Nagu skaistumam un veselībai. Pēdu vanniņas var palīdzēt uzturēt arī nagus veselīgus, mīkstināt ādu ap nagiem un veicināt vispārējo pēdu ādas veselību. Vanniņām var izmanot:
- olīveļļu un citrona sulu. Samaisiet olīvu eļļu ar nelielu daudzumu svaigas citrona sulas, iemērciet kāju pirkstus šajā maisījumā, lai mīkstinātu ādu ap kāju pirkstiem un veicinātu nagu veselību;
- rozmarīna ēterisko eļļu, lai stiprinātu nagu struktūru;
- cukura un kokosriekstu eļļas maisījumu, lai maigi attīrītu un mitrinātu kāju nagus un ādu ap nagiem;
- zaļās vai melnās tējas novārījumu. Tēju novārījumi satur antioksidantus, un tiem piemīt arī mitrinošas īpašības.

Kādos gadījumos nav ieteicams vannot pēdas?

Lai gan pēdu vannošana ir lielisks veids, kā rūpēties par pēdu veselību un skaistumu, ir daži izņēmumi, kad tās neiesaka veikt un jāievēro piesardzība:

- atvērtu brūču vai iekaisumu gadījumos, tai skaitā čūlas, skrāpējumi vai insektu kodumi. Pēdu vannošana var palielināt infekcijas risku un kairināt atvērtās brūces. Ieteicams vannot pēdas tikai tad, kad brūces vai iekaisums ir pilnībā izārstēts;
- cilvēkiem ar diabētu, jo viņiem var būt samazināta jutība pēdās un lielāks infekciju risks. Diabēta slimniekiem biežāk ir sausas pēdas un brūces dzīst lēni, tādējādi, vannojot pēdas, uz ādas tiek atvērtas sīkas plaisas, kurās viegli iekļūst baktērijas, kā rezultātā brūču sadzīšana var būtiski ieilgt un pasliktināties;
- ja āda ir ļoti jutīga, vannai nevajadzētu izmantot koncentrētas vai aromātiskas vielas, kas var izraisīt kairinājumu vai alerģiskas reakcijas.

Alternatīvas pēdu vannām

Pēdu skrubis. Lietojot speciāli pēdām paredzētos skrubjus vai eksfoliantus, ādai tiks maigi noņemtas atmirušās šūnas un āda tiks mīkstināta.

Pēdu masāža.  Veicot masāžu ar dabīgām eļļām, piemēram, mandeļu vai kokosriekstu eļļu, uzlabosies asinsrite un mazināsies muskuļu sasprindzinājums.

Pēdu krēmi. Piemēroti dažādu vajadzību ādas kopšanai. Regulāri lietojot speciāli pēdām paredzētos krēmus, āda kļūs mīksta un mitrināta. Īpaša uzmanība jāpievērš papēžu mitrināšanai.

Nagu kopšana. Regulāri jāapgriež un jāapstrādā nagu gali, lai izvairītos no deformācijas un to traumēšanas mijiedarbībā ar apaviem. Ja nagi ir trausli un plāni vai ir kādas citas problēmas, konsultējoties ar ārstu-speciālistu, var būt nepieciešamība lietot ārstnieciskās nagu lakas un speciālos nagu aizsardzības līdzekļus, lai uzturētu nagu veselību un skaistumu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.