Menu
 

Valsts prezidents: Svarīgi katram Latvijas iedzīvotājam nodrošināt pilnvērtīgu un iekļaujošu ikdienas dzīvi (papildināta)

  • Autors:  Apriņķis.lv/LETA
Foto - Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja Foto - Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja

5.septembrī Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs tikās ar Latvijas cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācijas “Sustento” pārstāvjiem, lai pārrunātu šobrīd aktuālos jautājumus organizācijām, kas pārstāv cilvēku ar invaliditāti un pacientu ar hroniskām slimībām intereses, informē Valsts prezidenta kancelejā.

“Šodienas tikšanās laikā tika aktualizētas jau ilgstoši sasāpējušas problēmas un arī jauni izaicinājumi. Svarīgi katram Latvijas iedzīvotājam nodrošināt pilnvērtīgu un iekļaujošu ikdienas dzīvi ar nodarbinātības iespējām un labu dzīves kvalitāti. Ceru, ka arī jaunā valdība ņems vērā iekļaujošas sociālās politikas principus,” tikšanās laikā sacīja Valsts prezidents E.Rinkēvičs. Valsts prezidents apliecināja pilnveidot arī Rīgas pils pieejamību cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, ņemot vērā “Sustento” ieteikumus. 

"Sustento" pārstāve Irīna Meļņika norādīja, ka tikšanās laikā tika pievērsta uzmanība organizāciju kapacitātes problēmām, jo Latvijā vēl aizvien netiek atbalstītas cilvēku ar invaliditāti un hroniskām slimībām nevalstiskās organizācijas. Viņa uzsvēra, ka finansējums, kas piešķirts dažādu fondu projektos, ir grūti plānojams, nepastāvīgs un nenodrošina nevalstiskās organizācijas darbības ilgtspēju.

Tāpat vairākas organizācijas, kas pārstāvēja dažādus Latvijas reģionus, iezīmēja jaunu problēmu atbalsta pasākumu nodrošinājumā, jo, beidzoties valsts finansējumam, katra pašvaldība ir tiesīga pieņemt lēmumu par to sociālo pakalpojumu grozu, kas pienākas klientam konkrētajā pašvaldībā, un tas var būt atšķirīgs no kaimiņpašvaldības piedāvātā pakalpojumu groza.

Savukārt pacientu ar hroniskām slimībām organizācijas iezīmēja arī netaisnību valsts kompensēto medikamentu un izmeklējumu saņemšanā. Ja nosūtījumu vai recepti izrakstījis speciālists maksas vizītes laikā, pacientam jāmaksā pilna cena arī par tālākiem izmeklējumiem un medikamentiem. Laikā, kad valsts apmaksāta speciālista vizīte nereti jāgaida vairāk nekā pusgadu, tas rada papildu finansiālu slogu pacientiem, kuriem palīdzība nepieciešama steidzami, norādīja Meļņika.

Vairākas dalīborganizācijas kā aktuālus iezīmēja arī dažādus informācijas pieejamības aspektus. Nedzirdīgi cilvēki biežāk apmeklētu publiskus pasākumus, ja, piemēram, līdzās prezidentam uz skatuves stāvētu arī zīmju tulks, nodrošinot iespēju saprast tieši tajā brīdī sacīto. Arī Eiropas Savienības piekļūstamības direktīva Latvijā netiek īstenota tik veiksmīgi kā kaimiņvalstīs, - atpaliekam, piemēram, veidojot audioaprakstus TV raidījumiem un filmām, kas palīdzētu tās vieglāk uztvert cilvēkiem ar redzes grūtībām.

Uztvert informāciju bieži vien traucē arī teksta sarežģītība, kas kļūst par pamatu neveiksmīgai komunikācijai. Valsts un pašvaldību iestādes, kam būtu pienākums nodrošināt viegli saprotamu informāciju vismaz savu mājaslapu sadaļās “Viegli lasīt”, visbiežāk ievieto tikai īsu savas iestādes aprakstu un kontaktinformāciju, neparūpējoties par aktuālās informācijas nodrošināšanu ikvienam pieejamā, viegli uztveramā formā, norādīja Meļņika.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.