Menu
 

Aptauja: onkoloģijai jābūt vienai no galvenajām veselības aprūpes prioritātēm

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - NVD Foto - NVD

Onkoloģijai ir jābūt vienai no galvenajām veselības aprūpes prioritātēm – tā domā 91% respondentu, kuri piedalījās pētījumu centra “SKDS” veiktajā Latvijas iedzīvotāju aptaujā “Iedzīvotāju vērtējums onkoloģisko slimību ārstēšanas pieejamībai”. Vienlaikus tikai 37% aptaujāto piekrīt, ka onkoloģija jau šobrīd uzskatāma par vienu no galvenajām veselības aprūpes prioritātēm mūsu valstī, bet 63% tam nepiekrīt vai nespēj sniegt noteiktu atbildi.

Gandrīz puse jeb 47% aptaujāto norāda, ka viņiem pašiem vai tuviem cilvēkiem ir veikti izmeklējumi vai ārstēta onkoloģiska slimība (pašiem – 9%, citiem ģimenes locekļiem vai mājsaimniecības locekļiem – 18%, citiem tuviem cilvēkiem vai paziņām – 25%). Galvenokārt šie izmeklējumi vai ārstēšana ir veikta darbspējīgām 41-65 gadus vecām personām (tā norādījuši 53% respondentu). Aptuveni tikpat cilvēku (48%) norāda, ka nav veikti šādi izmeklējumi vai ārstēšana.

Lielākā daļa respondentu (88%), kuriem pašiem vai tuviem cilvēkiem pēdējo trīs gadu laikā ir tikuši veikti izmeklējumi vai ārstēšana onkoloģisku slimību sakarā, kopumā piekrīt, ka onkoloģiskās saslimšanas kļūst par arvien būtiskāku problēmu Latvijā.

Lielākā daļa respondentu (51%) kopumā nepiekrīt, ka onkoloģisko slimību ārstēšanai Latvijā ir pieejama jaunākā terapija un 58% aptaujāto nepiekrīt, ka būtu uzlabojusies pieejamība ārstiem un onkoloģisko slimību izmeklējumiem Latvijā. Lielākā daļa respondentu (75%) nepiekrīt arī tam, ka onkoloģiskās slimības Latvijā tiek atklātas un ārstētas savlaicīgi.

Gandrīz visi, tas ir 94% respondentu, ir pārliecināti, ka onkoloģisko pacientu ārstēšanai Latvijā ir jānotiek saskaņā ar Eiropas labāko praksi.

“Pētījuma dati iezīmē krasu atšķirību starp vēlamo un reālo situāciju – lai gan pārliecinošs sabiedrības vairākums uzskata, ka onkoloģijai ir jābūt vienai no galvenajām veselības aprūpes prioritātēm, realitātē to izjūt tikai 37% sabiedrības, lai gan gandrīz puse sabiedrības ir nonākusi saskarē ar onkoloģisku slimību,” secina Starptautisko inovatīvo farmaceitisko firmu asociācijas direktore Vladislava Marāne.

“Aptauja parāda, ka onkoloģisko slimību savlaicīgai diagnostikai un ārstēšanai ir jāpievērš vēl lielāka uzmanība, gan uzrunājot sabiedrību, gan piešķirot lielāku budžeta finansējumu. Pēdējos gados ir bijis progress, darbojas “zaļais koridors”, ieviestas vēža skrīninga programmas, pirms gada valdība apstiprināja Onkoloģijas plānu. Tomēr, lai īstenotu plāna pasākumus, tajā skaitā palielinātu pacientu pieejamību inovatīvām zālēm, ir nepieciešams piešķirt tam paredzēto finansējumu. Kopumā vēl ir ļoti daudz darāmā, lai onkoloģija patiešām kļūtu par pilnvērtīgu veselības aprūpes prioritāti, apzinoties, ka ar onkoloģiskajām saslimšanām saskaras galvenokārt darbspējīgas personas.”

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.