Menu
 

Aptauja: Latvijā 74% vecāku vēlas sekot savu bērnu tēriņiem

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Izvēloties bankas karti bērnam, lielākajai daļai jeb 74% vecāku ir svarīgi ērti pārskatīt atvases darbības ar naudu no sava internetbankas konta, informēja bankas "Citadele" pārstāvji, atsaucoties uz veikto Baltijas iedzīvotāju aptauju.

Kā rāda aptauja, Latvijā bērniem un jauniešiem vecumā no septiņiem līdz 18 gadiem sava bankas karte ir retāk nekā kaimiņvalstīs. Kamēr Igaunijā gandrīz divas trešdaļas jeb 62% aptaujāto norāda, ka viņu atvasēm ir sava bankas karte, Lietuvā to atzīmē 47%, savukārt Latvijā - 44%.

Iespēja pārskatīt bērna izdevumus no savas internetbankas, kā arī bankas kartes bezmaksas noformēšana un tās uzturēšana bez ikmēneša maksas ir populārākie kritēriji, pēc kuriem vecāki Latvijā izvēlas bankas karti bērnam, attiecīgi 74% un 76% respondentu. Līdzīgi uzskata arī vecāki kaimiņvalstīs.

Savukārt 51% no aptaujātajiem norāda, ka viņiem ir svarīgi, lai bankas karti savai atvasei var pasūtīt, neapmeklējot bankas filiāli klātienē. Bezmaksas naudas pārskaitījumi starp dažādu banku kontiem ir svarīgi pusei respondentu, bet naudas izņemšanu no citas bankas konta bez komisijas maksas uzsver 47%. Līdzīgās domās ir arī respondenti Lietuvā un Igaunijā.

Īpašas lojalitātes programmas ar iespēju iegūt balvas vai atlaides, maksājot ar konkrēto karti, izceļ 29% Latvijas vecāku, Lietuvā - 23%, Igaunijā - 22%.

Lai arī bankas karti bērnam var noformēt jau no septiņu gadu vecuma, bankas "Citadele" apkopotie dati par "X smart" karšu lietotājiem Latvijā vecumā līdz 18 gadiem liecina, ka gandrīz trešā daļa jeb 27% šo karšu lietotāju ir vecumā no 13 līdz 15 gadiem un ceturtā daļa jeb 24% ir 10 līdz 12 gadus veci.

Reprezentatīvu iedzīvotāju aptauju par kritērijiem, izvēloties bankas karti bērnam, banka "Citadele" kopā ar pētījumu aģentūru "Norstat" veica 2023.gada vasarā, tiešsaistē aptaujājot 1180 vecākus Baltijas valstīs.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.