Menu
 

Aptauja: Gandrīz puse Latvijas iedzīvotāju motociklistus uzskata par agresīviem

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Gandrīz puse jeb 45% Latvijas iedzīvotāju motociklistus uzskata par ļoti agresīviem braucējiem, kuri bieži pārkāpj ceļu satiksmes noteikumus, informēja apdrošināšanas sabiedrības "Ergo" pārstāvji, atsaucoties uz veiktās aptaujas datiem.

Vienlaikus līdz augusta beigām "Ergo" atlīdzībām pieteikts par 22% mazāk negadījumu ar mototransporta iesaisti nekā pērn šajā periodā, kas "Ergo" ieskatā ir signāls, ka braukšanas kultūra uzlabojas. Līdz augusta beigām saņemti 87 šādi pieteikumi. Galvenokārt tajos bijuši iesaistīti motociklisti, bet daudz retāk - motorolleru un mopēdu vadītāji.

Aptauja, kurā iedzīvotāji tika aicināti novērtēt motociklistu braukšanas kultūru, norāda uz to, ka motobraucēju tēls sabiedrības acīs ir drīzāk negatīvs. Tomēr rezultātos jaušama arī pozitīva nots, jo salīdzinoši liela daļa aptaujāto uzskata, ka moto braukšanas kultūrai kopumā drīzāk ir tendence uzlaboties, nevis pasliktināties, norāda "Ergo" pārstāvji.

Vairāk nekā trešdaļa jeb 38% aptaujāto atzinuši, ka, piedaloties ceļu satiksmē kā autovadītāji vai kājāmgājēji, ir piedzīvojuši situācijas, kurās motociklisti viņus apdraudējuši. Autovadītāji šo apdraudējumu izjutuši vairāk (25%) nekā gājēji (13%). 

Savukārt sadalījumā pa Latvijas reģioniem Zemgales iedzīvotāji nepatīkamas, ar motociklistu braukšanas kultūru saistītas, situācijas satiksmē piedzīvojuši visbiežāk (43%). Zemgalei seko Kurzeme, Rīga, Pierīga, Vidzeme, bet vismazāk ar apdraudējumu no motociklistu puses saskārušies Latgales iedzīvotāji - 32%.

Raksturojot, kādi ceļu satiksmē ir motociklu vadītāji, lielākā daļa jeb 45% aptaujāto norāda, ka motociklisti ir agresīvi braucēji, kuri bieži pārkāpj ceļu satiksmes noteikumus. Aptuveni trešdaļa jeb 32% respondentu motociklistus vērtē neitrāli, un tikai 18% - pozitīvi, uzskatot, ka motobraucēji ir pieklājīgi un ievēro noteikumus. Visnegatīvāk pret motociklistiem noskaņoti vecāka gada gājuma cilvēki (60-74 gadu vecumā), bet vislabvēlīgākie ir iedzīvotāji 30-39 gadu vecumā.

Savukārt respondentu atbildes uz jautājumu par motociklistu braukšanas kultūras maiņu iezīmē pozitīvāku tendenci. 35% aptaujāto ir drīzāk optimistiski, uzskatot, ka motobraukšanas kultūra mainās uz labo pusi un motociklisti arvien vairāk rēķinās ar citiem ceļu satiksmes dalībniekiem. 

Tiesa, 22% jeb katrs piektais Latvijas iedzīvotājs ir pretējās domās, norādot, ka, viņuprāt, motociklisti kļūst tikai pārgalvīgāki, bet 37% uzskata, ka braukšanas kultūrā pēdējo gadu laikā nav novērojamas būtiskas izmaiņas. Viskritiskākie šajā jautājumā ir zemgalieši, bet vispozitīvāk noskaņoti Vidzemes un Kurzemes iedzīvotāji.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.