Menu
 

VDD: Neraugoties uz pēdējā laikā notikušajām aizturēšanām, terorisma draudu pieaugums valstī nav konstatēts

  • Autors:  LETA
Foto - VDD Foto - VDD

Terorisma draudu līmenis Latvijā saglabājas zems, un Valsts drošības dienesta (VDD) rīcībā esošā informācija neliecina, ka tas tuvākajā laikā varētu mainīties, atzina dienestā.

VDD 31.augustā paziņoja, ka aizturējis islāmticībā pārgājušu Latvijas pilsoni saistībā ar aizdomām par terorisma publisku slavināšanu un attaisnošanu, kā arī terorismu slavinoša, attaisnojoša un uz terorismu aicinoša satura materiālu izplatīšanu. Savukārt citā lietā 24.augustā dienesta informēja, ka sācis kriminālprocesu pret Latvijas pilsoni saistībā ar aizdomām par terorisma publisku attaisnošanu, apmācīšanos, kā arī citu personu vervēšanu un apmācīšanu terorismam.

Viena no VDD darba prioritātēm pretterorisma virzienā ir savlaicīga personu radikalizēšanās gadījumu identificēšana, lai novērstu to iesaistīšanos reālu terora aktu plānošanā un īstenošanā. Minētajos divos gadījumos VDD identificēja personu pievēršanos vardarbību attaisnojošām ideoloģijām, pirms tās nodarīja kaitējumu Latvijas valsts un sabiedrības drošībai, pirmdien aģentūrai LETA norādīja dienestā.

VDD uzmanības lokā regulāri nonāk iespējami radikalizēšanās gadījumi un VDD vērtē katru individuāli, lai lemtu par nepieciešamajiem pasākumiem potenciālā apdraudējuma novēršanai.

Šie atsevišķie gadījumi neliecina par terorisma draudu pieaugumu valstī.

Aizdomu gadījumā par līdzcilvēka radikalizēšanos jeb pievēršanos vardarbību attaisnojošai ideoloģijai VDD aicina nekavējoties par to informēt, zvanot uz dienesta diennakts kontatkttālruni 67208964 vai rakstot uz Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt..

Par radikalizēšanos var liecināt tādas pazīmes kā pēkšņa, neizskaidrojama izolēšanās no apkārtējiem, būtiskas vizuālā tēla izmaiņas, kas liecina par noteiktu reliģisku vai ideoloģisku piederību, un pastiprināta un regulāra interese par kādu vardarbību attaisnojošu ideoloģiju.

Plašāka informācija par radikalizēšanās pazīmēm atrodama VDD sagatavotajā informatīvajā materiālā dienesta tīmekļvietnē.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.