Menu
 

Pētījums: vairāk nekā 60% Latvijas bērnu pie viedierīcēm pavada trīs un vairāk stundas dienā

  • Autors:  Kaspars Markševics, Latvijas Bērnu atbalsta fonda vadītājs
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Latvijā 18% jeb teju katrs piektais bērns un jaunietis vecumā līdz 18 gadiem piecas un vairāk stundas no savas dienas pavada lūkojoties viedierīcēs, bet no trim līdz piecām stundām ikdienas – 43%, liecina pēc Latvijas Bērnu atbalsta fonda (LBAF) pasūtījuma veiktā vecāku aptauja.

Ņemot vērā, ka šis laiks krietni pārsniedz rekomendējamo un arvien vairāk bērnu veidojas ekrānatkarības, kas ietekmē uzvedību un attiecības ģimenē, no 13.septembra LBAF sadarbībā ar Baltijā vadošo farmācijas uzņēmumu "Olainfarm" organizē sociālo kampaņu "Rādi bērnam stiķus, ne telefonu!". Kampaņas mērķis ir ar praktiskiem ieteikumiem un ikdienā īstenojamiem jokiem jeb stiķiem palīdzēt samazināt ekrānos bērnu pavadītās stundas, tā vietā vairāk un kvalitatīvāk pavadīt laiku kopā ar vecākiem, draugiem vai citiem tuvajiem.

No vienas puses iedot bērnam viedierīci un tikmēr darīt savas lietas, ir ļoti ērti. Tajā pašā laikā telefons vai planšete bieži kļūst ne tikai par pieaugušo manipulācijas un varas instrumentu pār savu atvasi, bet rada arī bērniem ekrānatkarības un uzvedības problēmas, kas pēc tam jau jārisina speciālistu kabinetos visai ģimenei kopā. Arī pie LBAF arvien biežāk vēršas ģimenes, kas kopā ar psihologiem un citiem speciālistiem risina ekrānatkarību problēmas. Tādēļ ar kampaņas palīdzību vēlamies aicināt visus Latvijas vecākus biežāk dot priekšroku laikam kopā ar bērniem, tostarp, sastrādājot kādu stiķi vai joku, tā vietā, lai bērna uzmanību novērstu ar "digitālo knupīti".

Līdz šim publiskajā telpā ir runāts par pārmērīgi ilgas viedierīču lietošanas ietekmi uz bērnu un jauniešu psihi un uzvedību, taču nepietiekami ir akcentēta vecāku loma un iesaiste tajā, lai situāciju mainītu. Kampaņas ietvaros vecāki kopā ar bērniem 21 dienu ir aicināti izspēlēt kopā vismaz vienu joku, jautru atjautības uzdevumu jeb stiķi un tādējādi gūt prieku no kopā pavadītā laika.

Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas izstrādātajām rekomendācijām, bērniem līdz diviem gadiem ekrānlaiks vispār nav ieteicams, bērniem no diviem līdz četriem gadiem speciālisti neiesaka pārsniegt vienu stundu, bet no pieciem līdz 17 gadiem – divas stundas.

Realitāte gan ir citādāka. Aptauja liecina, ka daudzās ģimenēs telefons un planšetdators ir kļuvis par sava veida "digitālo knupīti". Itin bieži jeb 15% Latvijas vecāku izmanto viedierīces, lai nomierinātu un izklaidētu savas atvases situācijās, kad paši jūtas noguruši, 13% respondentu atzīst, ka tā dara, ja ir jāstrādā no mājām, bet 12% viedierīce kalpo kā efektīva metode, kad bērni ir nemierīgi publiskās vietās.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.