Menu
 

Vējonis: Ja partijas līdz pirmdienai nevienosies par premjera amata kandidātu, citas iespējas nebūs

  • Autors:  LETA
Vējonis: Ja partijas līdz pirmdienai nevienosies par premjera amata kandidātu, citas iespējas nebūs Foto: Valsts prezidenta kanceleja

Ja valdības veidošanas sarunās iesaistītās partijas līdz pirmdienai, 26. novembrim, nebūs spējušas vienoties par vairākuma atbalstītu Ministru prezidenta amata kandidātu, tad otra iespēja tām vairs netiks dota, piektdienas rītā intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" sacīja Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Prezidents neslēpa, ka viņam ir "plāns B", taču neatklāja, kāds tas ir, vien atzina, ka "partijām tas varētu nepatikt". Valsts pirmā persona gan norādīja, ka minētais "plāns B" nekādā gadījumā nav saistīts ar Saeimas atlaišanu.

"Es esmu devis termiņu līdz pirmdienai, lai partijas piedāvā [vairākuma atbalstītu premjera amata kandidātu]. Nu tad zināmā mērā var teikt, ka 26. novembris ir tas kritiskais brīdis. Ja partijas līdz tam nespēs vienoties, tad tām šādas tiesības vispār vairs netiks dotas," sacīja Vējonis.

Kā ziņots, Vējonis otrdien pēc konsultācijām ar Saeimā pārstāvētajām partijām vēl nenominēja premjera amata kandidātu un deva partijām laiku līdz 26. novembrim, lai vienotos par iespējamo nākamo koalīciju. Vējonis atzina, ka tikšanās laikā 13. Saeimā ievēlēto partiju pārstāvji viņu informēja, ka pagaidām nevienam no līdz šim izvirzītajiem Ministru prezidenta amata kandidātiem nav izteikta vairākuma atbalsta parlamentā.

Vaicāts par iespējām jaunajā valdībā iekļaut "Saskaņu", prezidents atgādināja, ka neviena cita no parlamentā ievēlētajām partijām nav izteikusi gatavību sadarboties ar "Saskaņu", līdz ar to šāds scenārijs pagaidām neesot iespējams.

Uz jautājumu, vai Vējonim pašam pret "Saskaņu" ir novilkta "sarkanā līnija", viņš atbildēja, ka, protams, parlamentā ir pārstāvēta visa sabiedrība, līdz ar to sarunās ir jāiesaista visas Saeimas partijas, bet vienlaikus Latvijai ir svarīgi "saglabāt eiroatlantisko kursu" un citus iesāktos virzienus.

Taujāts, kurš tad varētu būt viņa izraudzītais nākamais premjera amata kandidāts, ja partijas pašas nespēs vienoties par piedāvājumu, Valsts prezidents konkrētus uzvārdus nenosauca, taču lika noprast, ka vispirms skatīsies uz Saeimas deputātu rindām, bet tikai pēc tam – uz parlamentā nepārstāvētiem kandidātiem.

Vējonis raidīja pārmetumus partiju virzienā par to, ka tās bija solījušas šonedēļ ļoti aktīvi strādāt un komunicēt, lai atrastu kopīgu valodu, taču, pēc prezidenta novērojumiem, solītais aktīvais darbs nenotiek. "Cik es dzirdu no kuluāriem, tās sarunas pašreizējā brīdī īsti nenotiek, un ir kaut kāds zināms klusums – katrs sēž savos ierakumos un kaut ko gaida, gaida, kad prezidents sauks kādu kandidātu," novērojumos dalījās Vējonis. Viņš gan vairākkārt izteica cerību un ticību, ka partijas spēs saturīgi izmantot trīs atlikušās dienas un pirmdien nāks klajā ar savu piedāvājumu.

Kā ziņots, Vējonis otrdien pēc konsultācijām ar Saeimā pārstāvētajām partijām vēl nenominēja premjera amata kandidātu un deva partijām laiku līdz 26. novembrim, lai vienotos par iespējamo nākamo koalīciju.

Vējonis atzina, ka tikšanās laikā 13.Saeimā ievēlēto partiju pārstāvji viņu informēja, ka pagaidām nevienam no līdz šim izvirzītajiem Ministru prezidenta amata kandidātiem nav izteikta vairākuma atbalsta parlamentā.

Valsts augstākā amatpersona norādīja, ka konsultācijas tiks turpinātas jaunnedēļ, 26. novembrī. Vējonis no politiķiem sagaida aktīvu rīcību, izvirzot priekšlikumus iespējamajam Ministru prezidenta amata kandidātam, kuram būtu atbalsts parlamentā. Vējonis pauda, ka pašlaik nepieciešams izveidot ilgstoši darboties spējīgu valdību.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.