Menu
 

Federācija: Saistībā ar traģēdiju Vienības velobraucienā nav saskatāmas organizatoriskas nepilnības

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Saistībā ar traģēdiju Vienības velobraucienā, kur šogad no kritienā gūtajām traumām gāja bojā vīrietis, nav saskatāmas organizatoriskas nepilnības, šādu vērtējumu aģentūrai LETA pauda Latvijas Riteņbraukšanas federācijas ģenerālsekretārs Toms Markss.

Marksa skatījumā tautas sporta sacensībās, kur var startēt ikviens, federācijas loma ir mazāka, jo federācija strādā primāri sportistu interesēs. Federācija jau darot un turpināšot sadarbību ar sporta skolām, lai jaunie sportisti tiktu attiecīgi sagatavoti un viņu braukšanas kultūra būtu atbilstoša. Piemēram, jau no desmit gadu vecuma tiek rīkotas sacensība Biķernieku trasē.

Federācija vienmēr norādījusi, ka sacensībām ir jābūt organizētām atbilstoši noteikumiem, piemēram, jābūt uz vietas ne mazāk kā divām ātrās palīdzības mašīnām, kas Vienības velobrauciena gadījumā bija pat pārpildīts.

Brauciena trase ir veidota pa lieliem ceļiem, un nelaimīgais gadījums, pēc Marksa rīcībā esošās informācija, notika Turaidas kalnā, kur esot nepieciešamas zināmas braukšanas iemaņas. Ģenerālsekretāram nav zināms, kā un kāpēc notika kritiens, tāpēc ir grūti komentēt, ko organizators un federācija varēja darīt citādi. Arī Markss personīgi tur pārvietojies ar velosipēdu un vienmēr braucis uzmanīgi. Turklāt Turaidas kalns ir finišā nevis startā, līdz ar to dalībniekiem spēki jau var būt gājuši mazumā.

"Ļoti žēl, ka tā noticis, bet diemžēl nelaimes gadījumi notiek arī ikdienā. Šī laikam nebūs tā reize, ka bijusi kāda organizatoriska nepilnība, jo drošība bija nodrošināta," uzsvēra ģenerālsekretārs. Braucēju kultūra vienmēr ir viennozīmīgi uzlabojama līdzīgi kā autobraucējiem. Nereti kritieni ir trases sākumā, kad braucēji mēģina atrast savu grupiņu un stiprākie mēģina apdzīt vājākos, norādīja Markss.

Vaicāts, vai nākotnē šajā velobraucienā nevajadzētu šo distances posmu izslēgt un izvēlēties lēzenāku maršrutu, Markss atbildēja, ka Siguldas aplis bijis vēsturisks jau no 1995.gada, kad velosipēdi bija daudz vienkāršāki un attiecīgi arī bīstamāki nekā šobrīd. "Šis kalns ir vēsturisks un braucēji pie viņa pieraduši. Cik saprotu, arī bojāgājušais cilvēks nav pirmo reizi piedalījies šajā braucienā. Braucēji ļoti labi ir informēti, ar ko viņiem jārēķinās," uzsvēra Markss.

Sacensību rīkotāji "Igo Japiņa sporta aģentūra" aģentūrai LETA apliecināja, ka smagās traumas sacensību dalībnieks guva nobraucienā no Turaidas kalna Tautas brauciena distancē. Patlaban tiekot apsvērti vairāki pasākumi, lai nākotnē izvairītos no šādām traģēdijām, tomēr aģentūras pārstāvji vēl nebija gatavi minēt konkrētas ieceres.

Runājot par to, kādus preventīvus pasākumus aģentūra organizējusi līdz šim, lai nepieļautu smagas traumas, sacensību rīkotāji klāstīja, ka katru gadu tiek apsekota trase, dalībniekiem ir obligātas aizsargķiveres, tiek organizēti sagatavošanās treniņi Biķernieku trasē, pirms starta tiek atgādināts par drošību distancē. Tāpat braucienā par drošību gādā Valsts un pašvaldības policijas, distancē tiek izvietotas medicīniskās palīdzības automašīnas, bet braukšanu pēc noteikumiem uzrauga tiesneši.

Jau ziņots, ka Valsts policija sākusi kriminālprocesu par Siguldā un apkārtnē notikušā 33.Vienības velobrauciena dalībnieka nāvi. Vīrietis, kurš guva traumas velobrauciena laikā, 12.septembrī medicīnas iestādē mira. Kriminālprocess sākts pēc Krimināllikuma nodaļas "Noziedzīgi nodarījumi pret satiksmes drošību".

No 3.septembrī Siguldā un apkārtnē notikušā 33. Vienības velobrauciena slimnīcās tika nogādāti seši velobraucēji, kuri guvuši traumas kritienos, aģentūrai LETA uzreiz pēc sacensībām pavēstīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) Komunikācijas nodaļas vadītāja Ilze Bukša. Divos gadījumos velobraucēji guvuši smagas traumas, savukārt četri cilvēki slimnīcā nogādāti ar vidēji smagām traumām.

3.septembrī Siguldā un tās apkārtnē notika sporta, MTB, "Retro velo" un tautas braucieni. Latvijas riteņbraucēju Vienības velobrauciens pirmo reizi notika 1936.gadā, bet trīs gadus vēlāk tas pulcēja jau 6226 riteņbraucējus. Pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas arī velobrauciens tika atjaunots 1995.gadā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.