Menu
 

Latvijas ostās pieaug labības, konteineru un celtniecības kravu apgrozījums

  • Autors:  Apriņķis.lv
Ilustratīvs foto - pixabay.com Ilustratīvs foto - pixabay.com

Saskaņā ar Satiksmes ministrijas (SM) apkopotajiem datiem 2023.gada astoņos mēnešos Latvijas lielajās ostās, salīdzinot ar pērnā gada šādu periodu, par 16,8% samazinājies kopējais kravu apjoms, taču vienlaikus vērojams pieaugums vairākos kravu segmentos, tostarp palielinās labības, konteineru un celtniecības kravu apgrozījums. Joprojām pozitīva tendence saglabājas mazo ostu kravu apjoma pieaugumā, kas palielinājies par 12%, informē SM.

Ņemot vērā kopējo kravu apgrozījuma samazinājumu, salīdzinot ar pērno gadu, ostas aktīvi meklē risinājumu, veidojot jaunus loģistikas koridorus un attīstot alternatīvas piegāžu ķēdes, tādējādi veicinot  pieaugumu atsevišķos kravu segmentos un ilgtermiņā kāpinot kopējo kravu apjomu. Līdztekus tam tiek meklētas un piesaistītas jaunas investīcijas ražošanas attīstībai ostu teritorijās.

Neskatoties uz kopējo kravu apgrozījuma samazinājumu, pieaug labības kravu apjoms gan Latvijas ostās, gan dzelzceļa pārvadājumos. Par 6,4% pieaudzis labības kravu apjoms ostās, savukārt dzelzceļa pārvadājumos šajā kravu segmentā apgrozījuma palielinājums bijis par 28%.

Rīgas ostā astoņos mēnešos pārkrautas 12,3 miljoni tonnas. Kravu apjoma kopējo kritumu ietekmē samazinājums ogļu kravu segmentā, bet vērojama pozitīva tendence labības un konteineru kravu apgrozījumā, kur konteineru kravu apjoms pieaudzis par 59 tūkstošiem tonnu, vēsta SM pārstāvji.

Ventspils ostā šajā laika periodā pārkrauts 7,1 miljons tonnu. Arī Ventspils ostā kopējo kravu apgrozījumu galvenokārt ietekmē kritums ogļu kravu segmentā, taču saglabājas pozitīva tendence celtniecības kravu pieaugumam un labības kravu apgrozījumam, kas pieaudzis par 24 tūkstošiem tonnu.

Liepājā kopējo kravu apjoma samazinājumu visvairāk ietekmē konteineru kravu apgrozījuma kritums. Ostā astoņos mēnešos kopskaitā pārkrauti 4,5 miljoni tonnu. Liepājas osta joprojām saglabā stabilu ro-ro kravu pieaugumu un šķeldas apgrozījumu, kas palielinājies par 21 tūkstoti tonnu, norāda SM.

Jau vairākus mēnešus vērojama pozitīva tendence arī Latvijas mazajās ostās – Skultē, Salacgrīvā, Mērsragā un Rojā – , kur kravu apjoms gada astoņos mēnešos kāpis par 12%, salīdzinot ar pērnā gada tādu pašu periodu. Turklāt Salacgrīvas ostā vien kravu apgrozījums pieaudzis par 46,7%.

Ņemot vērā ģeopolitiskās situācijas ietekmi, tāpat kā ostās, arī dzelzceļa kravu apgrozījums 2023.gada astoņos mēnešos, salīdzinot ar pērnā gada tādu pašu periodu, ir samazinājies. To galvenokārt ietekmē kritums ogļu un naftas kravu segmentā. Vienlaikus ir vērojams pieaugums labības kravu apgrozījumā, atzīmē SM pārstāvji.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.