Logo
Drukāt šo lapu

Aptauja: teju puse iedzīvotāju uzskata, ka alu var baudīt visu gadu, ne tikai vasarā

Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Gandrīz puse aptaujāto (43%) uzskata, ka alus nav tikai vasaras dzēriens un to var baudīt visu gadu. 12% norāda, ka piemērotība gadalaikam ir atkarīga no alus veida, bet 45% atzīst, ka alu visbiežāk izvēlas tieši vasarā, liecina “Mežpils alus” un pētījumu centra “Norstat” veiktā aptauja. Tikai 1% aptaujāto atzīst, ka alu visbiežāk bauda citos gadalaikos, bet ne vasarā.

Pārliecību par to, ka alus nav sezonāls dzēriens un to var baudīt visu gadu, biežāk pauž vīrieši (53%), nekā sievietes (34%). Alu visa gada garumā izvēlas gados jaunāki respondenti – 45% vecuma grupā no 18 līdz 29 gadiem un 50% vecuma grupā no 30 līdz 39 gadiem. Gados vecāki respondenti atzīst, ka alus tomēr biežāk bauda tieši vasarā.

Analizējot aptaujas datus dažādu reģionu griezumā, var secināt, ka par alu visos gadalaikos biežāk iestājas Rīgas un Pierīgas iedzīvotāji – attiecīgi 47% un 46% norāda, ka alus var baudīt visu gadu. Zemgales iedzīvotāji aktīvāk (55%) aizstāv ideju, ka alus ir jābauda tieši vasarā.

Alus pavisam noteikti nav sezonāls dzēriens, jāpiekrīt tiem respondentiem, kuri norāda, ka viss ir atkarīgs no gadalaika. Domājot par alu, mēs nereti iztēlojamies norasojuši glāzi ar aukstu dzērienu karstā vasaras dienā, tomēr alu var baudīt arī gada aukstajos mēnešos, turklāt ziemā miestiņu var baudīt gan aukstu, gan siltu, papildinājumā ar garšvielām un medu. Ja vasarā izvēlamies vieglus un slāpes veldzējošus alus, bet gada aukstākajos mēnešos vairāk iederēsies porteris – ar intensīvāku, piesātinātāku garšu, bet pietiekami maigs.

Atkarībā no alus veida un gadalaika, ieteicams izvēlēties arī piemērotāko dzēriena baudīšanas temperatūru. Slāpju remdēšanai ieteiktu izvēlēties +6C līdz +8C temperatūru, bet, ja tiek baudīts porteris, tad labāk izvēlēties vēl augstāku temperatūru, līdz pat +14C un +16C. Porteri ieteicams baudīt no konjaka vai tulpes formas glāzes.

Gada vēsākajos mēnešos alu var baudīt arī karstvīna vietā, svarīgi gan atcerēties, ka alum nav jāsasniedz vārīšanās temperatūra, pietiek to tikai uzsildīt. Turklāt, to var papildināt ar medu, kļavu sīrupu vai apelsīnu vai cidoniju sulu. Karstā alus pagatavošanai labāk izvēlēties pēc iespējas stiprāku alu.

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024