Menu
 

Sāpes nav veselīgas – nevis jāpiecieš, bet jāvēršas pie fizioterapeita Apriņķis.lv

  • Autors:  Nikola Sergejeva, medicīnas centra “Nucleo” fizioterapeite
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Septembra sākumā ik gadu īpaša uzmanība daudzviet pasaulē tiek pievērsta fizioterapijai. Vispasaules fizioterapijas dienā runājam par cilvēka fiziskajai un emocionālajai veselībai nozīmīgiem jautājumiem. Šī gada īpašā tēma – sāpes ceļu locītavās. Ikdienā strādājot Medicīnas centrā “Nucleo” un tiekoties ar pacientiem, novērojam, ka cilvēkiem trūkst izpratnes par to, ko savā labā var paveikt, apmeklējot fizioterapeitu, un ka “sadzīvot ar sāpēm” nozīmē kaitēt savai veselībai.

Fizioterapija palīdz novērtēt cilvēka fizisko un funkcionālo stāvokli un izmanto virkni dažādu ārstniecisko metožu, lai to uzlabotu. Bieži tā ir cīņa ar kādu saslimšanu sekām – kā daļa no pacienta rehabilitācijas, kas prasa izteikti individuālu pieeju katram pacientam ne vien slimības vēstures un norises dēļ, bet arī tāpēc, ka fizioterapija ir visai smags darbs gan ārstam, gan pacientam un prasa augstu motivāciju. Fizioterapijai ir arī preventīva veselību nostiprinoša nozīme.

Viena no izplatītākajām kļūmēm, ar ko ikdienā saskaras fizioterapeiti, ir ilgstoša sāpju “pieciešana”, kas veselības problēmu padara dziļāku un krietni grūtāk ārstējamu. Pēkšņu sāpju gadījumā, būtu jāvēršas pie speciālista jau pirmo nedēļu laikā, kas ļaus ātrāk rast risinājumu un sākt strādāt pie problēmas novēršanas vai mazināšanas.

Biežāk no pēkšņām, stiprām sāpēm cieš cilvēki, kuri ikdienā maz kustas un nenodarbojas ar fiziskām aktivitātēm. Birojos pie datoriem sēdoši cilvēki, šoferi, tirdzniecības darbinieki u.c. Fizioterapeits ir nepieciešams arī tiem, kuriem ir  kustību traucējumi, lai saglabātu kustību apjomu konkrētajās locītavās. Protams, fizioterapeits ir nepieciešams grūtniecēm, lai mazinātu sāpes iegurņa un jostas daļā, iemācītu pareizi elpot dzemdību laikā. Traumu gadījumā un fiziskas sagatavotības uzlabošanai arī sportisti izmanto fizioterapeita pakalpojumus.

Fizioterapija ir daudzpusīga profesija, un katrs fizioterapeits specializējas kādā īpašā jautājumā vai apakšvirzienā ar kādu no konkrētām pacientu grupām. Fizioterapeita darba galvenais mērķis ir uzlabot vai normalizēt cilvēka funkcionālo stāvokli, kas sevī ietver rūpes ne vien par savu fizisko ķermeni, bet arī par psihoemocionālo stāvokli.

Reizēm fizioterapeits strādā arī par “psihologu”, iedrošinot cilvēku veikt kādus uzdevumus un sekot norādījumiem, tāpēc ļoti liela nozīme ir tam, vai cilvēks spēj uzticēties fizioterapeitam. Bieži vien tas ir viens no lielākajiem izaicinājumiem rehabilitācijas norises laikā, jo tiek pielietoti aizvien sarežģītāki vingrinājumi, kuru izpildes laikā fizioterapeits iedrošina pacientu nebaidīties un būt pārliecinātam tos pildot.

Vēl viens nozīmīgs aspekts – pacientam ne vien ir jāuzticas speciālista teiktajam, bet pašam ir jābūt ieinteresētam ārstēšanas procesā. Fizioterapeits pirmreizējās konsultācijas laikā veic anamnēzes ievākšanu (informācija par slimības vēsturi un to ietekmējošajiem faktoriem), papildus tiek veikta stājas un gaitas novērtēšana, muskuļu un spēka testi, vizuālā apskate un palpācija. Pēc apkopotās informācijas par pacientu iegūšanas, speciālists nonāk  pie secinājumiem par pacienta turpmāko rehabilitācijas gaitu, bet tikai kopīgā, mērķtiecīgā darbā varēs panākt progresu ārstēšanas procesā.

Nereti pacientiem šķiet, ka rehabilitācija pati par sevi būs veids, kā salīdzinoši vienkārši tikt galā ar sāpēm. Tomēr rehabilitācijas komplekss un izvēlētās ārstēšanas metodes, piemēram: ārstnieciskā vingrošana un masāža, kinezioloģiskā teipošana, magnētterapija un citi, ir tikai daļa no problēmas risinājuma. Nozīmīga loma rehabilitācijā ir cilvēka motivācijai un apzinībai, ka rehabilitācija vai preventīva veselības nostiprināšana ir ilgtermiņa process.

Mūsu pieredze, strādājot ar pēctraumu un pēcoperāciju rehabilitāciju, sporta fizioterapiju, muskuloskeletālu vai funkcionālu traucējumu pacientiem, liecina, ka katrā situācijā var atrast cilvēkam piemērotāko ārstēšanās risinājumu. Manā darba laukā ir bijuši pacienti, kuriem ir smagi redzes traucējumi, kā arī ar profesionāli basketbolisti. Savukārt šobrīd strādāju ar sieviešu futbola komandu, kuras mērķis ir gūt labus rezultātus un panākumus ne tiktai Latvijā, bet arī ārpus tās. Svarīgākais ir panākt cilvēka uzticēšanos un motivēt viņu cīnīties par savu veselību, kas lielā mērā ir atkarīgs no fizioterapeita pieredzes.

Ņemot vērā mūsdienu fizioterapijas metožu klāstu un iespējas, aicinu ikvienu cilvēku neciest sāpes vai funkcionālos traucējumus, bet savlaicīgi atrast sev piemērotu fizioterapeitu, lai kopīgi sāktu darbu pie veselības un labsajūtas atjaunošanas vai laba funkcionālā stāvokļa uzturēšanas.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.