Menu
 

Aptauja: Uzturēšanās slimnīcā laikā vecāki un bērni visaugstāk vērtē saprotamu un skaidru komunikāciju

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Uzturēšanās slimnīcā laikā vecāki un bērni visaugstāk vērtē saprotamu un skaidru komunikāciju - tā norādījuši 90,1% aptaujāto bērnu un 88,8% bērnu vecāku, liecina starptautiskā projekta "VoiCEs" laikā veiktās aptaujas dati.

Bērnu klīniskā universitātes slimnīca (BKUS) ir iesaistījusies starptautiskā projektā, kurā tiek vērtēta pacientu pieredze bērnu slimnīcās Eiropā, informēja BKUS komunikācijas speciāliste Ilze Olšteina.

Projekta mērķis ir sadarbībā ar "Sant’Anna" skolu Itālijā, UNICEF organizāciju un Eiropas bērnu slimnīcas organizāciju ieviest īpaši radītu digitālu instrumentu, lai uzzinātu bērnu un pusaudžu viedokli par stacionārā pavadīto laiku. Sākotnējie rezultāti liecinot, ka pacienti pozitīvi vērtē bērnu slimnīcās gūto pieredzi, bet bērnu aptaujāšana pēc izrakstīšanās no stacionāra projektā iesaistītajās organizācijās vēl turpinās. Aptauju rezultāti tikšot izmantoti, lai ieviestu uzlabojumus.

Projekta "VoiCEs" mērķa grupa bija bērni vecumā no 0 līdz 17 gadiem, un digitāli izstrādātā aptauja tika pielāgota dažādām vecuma grupām. Bērnu, kuri vēl neprot lasīt, vietā anketu varēja aizpildīt kāds no vecākiem.

Lai noskaidrotu bērniem aktuālas tēmas saistībā stacionārā pavadīto laiku un tās ietvertu aptaujas jautājumos, projektu uzsākot, tika intervēti pacienti - bērni un jaunieši, kā arī viņu vecāki. Apkopojot interviju rezultātus un iesaistot aptuveni 100 ārstniecības un atbalsta speciālistus, pacientu un ģimeņu organizāciju pārstāvjus un psihologus, tika izveidoti piecu tēmu bloki - saprotama un skaidra komunikācija; empātiska, pieklājīga, draudzīga un cieņpilna attieksme; bērnu un jauniešu iesaistīšana lēmuma pieņemšanā par savu ārstniecību; uzturēšanās nodaļā un ērtības; izrakstīšana no slimnīcas jeb, cik droši bērns ir juties, dodoties mājās, un, vai ir saprotama visa informācija par tālāko ārstniecības procesu.

Aptaujāšana tika un tiek veikta pēc pacienta izrakstīšanas no slimnīcas un, kā liecina apkopotā informācija, atbildes uz jautājumiem līdz šim snieguši 41% bērnu un 50% bērnu vecāku, kuri saņēmuši aptaujas anketu. Aptaujas rezultāti ļauj secināt, ka kopumā bērni un bērnu vecāki ir ļoti apmierināti ar pieredzēto slimnīcā. Gan bērni, gan viņu vecāki visaugstāk vērtē saprotamu un skaidru komunikāciju slimnīcā - to norāda vairāk nekā 90,1% aptaujāto bērnu un 88,8% bērnu vecāku.

Vienlīdz pozitīvi aptaujātie pacienti vērtē arī efektīvu ārstēšanas procesu, kuru nodrošinājuši uzticami profesionāļi (88,2% bērnu un 90,2% bērnu vecāku). Bērnu un vecāku viedokļi atšķiras par slimnīcās gūto pieredzi saistībā ar empātisku, pieklājīgu, draudzīgu un cieņpilnu attieksmi - to pozitīvi vērtē 85,2% vecāku, bet salīdzinoši mazāk - tikai 75,6% bērnu. Dažādi tiek vērtēts arī komforta līmenis slimnīcās - uzturēšanos nodaļā un ērtības pozitīvi vērtē 85,7% vecāku un 75,6% bērnu.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.