Menu
 

"Facebook" tematiskās grupas par Krievijas kara noziegumu attaisnošanu izveidotājam piespriež nelielu cietumsodu

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Rīgas pilsētas tiesa nesen piespriedusi vairāku mēnešu cietumsodu sociālā tīkla "Facebook" tematiskās grupas "Kriminālā Latvija" krievu valodā izveidotājam un administratoram Jurijam Mihailovam, noskaidroja aģentūra LETA.

Sods gan faktiski ir izciests, jo tajā ieskaitīja pērn apcietinājumā pavadīto laiku.

Apsūdzētais publiski slavināja un attaisnoja noziegumus pret cilvēci, noziegumus pret mieru un kara noziegumus, kā arī veica darbības, kas vērstas uz nacionālā naida un nesaticības izraisīšanu, liecina publiski pieejamais tiesas spriedums.

Mihailovs 2021.gada 14.janvārī sociālās saziņas vietnē "Facebook" izveidoja publiski pieejamu grupu krievu valodā, kā tēmturi norādot - politika un cilvēktiesības.

Apsūdzētais kā grupas izveidotājs un administrators izplatīja informāciju par Krievijas bruņoto spēku izvērsto kara darbību Ukrainas teritorijā, slavinot un attaisnojot Krievijas veiktos noziegumus pret mieru un kara noziegumus, kā arī izdarīja darbības, kas vērstas uz nacionālā naida un nesaticības izraisīšanu starp latviešiem, ukraiņiem un krieviem.

2022.gada 24.februārī apsūdzētais veica ierakstu: "Skatos, tik daudz publikāciju par karu Ukrainā, Krievija sliktā. Un kur tad jūs, aizstāvji, visus astoņus gadus bijāt, kad viņi paši sevi bombardēja? Kur bija jūsu statusi "gribam mieru Ukrainā"?"

Turpinot savas noziedzīgās darbības, apsūdzētais 2022.gada 13.martā ierakstīja: "Vienkārša aptauja latviešiem, kuri sauc "Slava Ukrainai". Par ko slava. Ko tas nozīmē?".

Apsūdzētais arī kā grupas administrators atļāva publicēt un nedzēsa citas personas komentārus, kas pausti pie viņa ieraksta. Piemēram, 2022.gada 13.martā kāda persona publicēja sekojošu komentāru: "Vai tad kāds vēl šaubās, ka Slava Ukrainai - tas ir Hail Hitler? Cilvēki mēs esam nonākuši pie fašisma. Bet Putins ir malacis! Mums vajadzētu tādu kā Putins. Nu, metieties virsū."

Citā komentārā šī persona ierakstījusi: Kādi viņi varoņi? Savējie savējos nogalina! Un kāpēc astoņus gadus nogalināja bērnus, mātes, cilvēkus, jūs neskraidījāt ar karodziņiem? Tur karš ilgst visus astoņus gadus! Ukraiņi savējos arī nogalināja! Bet Odesā pirms astoņiem gadiem paši ukraiņi sadedzināja savus pilsoņus! Lūk tas ir fašisms! Bet jā šodien jūs esat dzīvi! Jums ir mierīgas debesis virs galvas - par to paldies Padomju Savienībai!!! Krieviem!!!"

Spriedumā minēti arī vairāki citi naidīgi ieraksti. 

Tiesa vīrietim piemēroja brīvības atņemšanu uz 57 dienām. Soda laikā ieskaitīja aizturēšanā un apcietinājumā pavadīto laiku no 2022. gada 24. marta līdz 2022. gada 19.maijam. Par šādu sodu viņš bija vienojies ar prokuratūru.

Jau ziņots, ka kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā Valsts drošības dienests sāka desmitiem kriminālprocesus saistībā ar naida runu un aktivitātēm Krievijas ārpolitikas interešu atbalstam.

Mihailovam pēc aizturēšanas 25.martā pirmās instances tiesa piemēroja apcietinājumu.

Mihailova uzturētajai tematiskajai grupai bija vairāk nekā 25 000 sekotāju, turklāt tās saturs bija pieejams ikvienam "Facebook" lietotājam.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.