Menu
 

Eksperti: Sabalansēta uztura pratība ir tikpat svarīga kā finanšu pratība

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - GettyImages Foto - GettyImages

Vidēji katrs piektais no aptaujātajiem vecākiem atzina, ka neko nezina par veselīga uztura šķīvi,  savukārt teju katrs otrais jeb 54% norāda, ka parasti ģimenē ēd to, kas garšo, nepievēršot īpašu uzmanību produktu veselīgumam, atklāj pēc Latvijas Apvienotas putnkopības nozares asociācijas (LAPNA) pasūtījuma “Norstat” veiktā aptauja.

Aicināti novērtēt uztura ieradumus, 73% respondentu atzina, ka viņu bērni starp ēdienreizēm vai ēdienreižu vietā našķojas ar uzkodām, piemēram, saldumiem, miltu izstrādājumiem, saldinātajiem dzērieniem un tam līdzīgi, vēl 30% atbildēja, ka ikdienā lielākoties gatavo ātri pagatavojamas maltītes no pusfabrikātiem. Tomēr vairāk nekā 60% aptaujas dalībnieku seko, lai ikdienā ģimenes uzturs būtu sabalansēts un kopš mazotnes bērnam māca veselīga uztura paradumus.

“Veselības un uztura pratībai ir jāpievērš liela vērība, ja vēlamies, lai nākotnē Latvijas sabiedrība būtu vesela. Vislabākais veids ir mācot un skaidrojot uztura paradumus bērniem, jo tieši viņi veidos Latvijas nākotni. Tā ir vislabākā investīcija, ko varam ieguldīt savos bērnos.
Dati ir skarbi – arvien vairāk un vairāk bērnu un pieaugušo Latvijā ir ar lieko svaru un aptaukošanos, savukārt tas nes līdzi dažādas veselības problēmas, tai skaitā psiholoģiska rakstura. Prakse liecina, ka informācija par veselīga uztura paradumiem, kā arī veselīga uztura šķīvi teorētiski ir pieejama, bet ikdienā to realizē vien retais,” saka Latvijas Diētas un uztura speciālistu asociācijas vadītāja Guna Bīlande.

Šā gada aprīlī publicētie Slimību profilakses un kontroles centra dati liecina, ka liekais svars un aptaukošanās ir teju 60% Latvijas pieaugušo. Proti, 35% ir liekais svars, bet 24% ir aptaukošanās, arī 35% bērnu 7–15 gadu vecumā ir liekais svars un aptaukošanās.

Vaicāti par to, cik lielā mērā aptaujātie ir informēti par veselīga uztura šķīvja principu un produktu grupu proporcijām, kas to veido, 78% norādīja, ka vismaz kaut ko ir dzirdējuši. Tikmēr apmēram piektdaļa (22%) skolas vecuma bērnu vecāku neko nezina par veselīga uztura šķīvi un tā produktu grupu proporcijām. Tikai 32% ir ļoti labi un labi informēti, 31% ir daļēji informēts, bet 14% ir dzirdējuši par šāda rīka esamību, bet neko nezina par pārtikas grupu proporcijām.

Veselīga uztura šķīvja galvenais princips 50% no šķīvja jāaizņem dārzeņiem, augļiem un ogām, turklāt proporcijā 3:2, 25% ogļhidrātiem un vēl 25% olbaltumvielām. Protams, ar mēru uzturā jāiekļauj arī veselīgie tauki.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.