Menu
 

No oktobra sākas lašu un taimiņu ieguves lieguma periods; VVD pastiprinās kontroli zivju nārsta upēs

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - VVD Foto - VVD

No 1.oktobra Latvijas ūdeņos sākas lašu un taimiņu ieguves lieguma periods, kas iekšējos ūdeņos ilgs līdz 31.decembrim, bet Baltijas jūras un Rīgas līča piekrastē –  līdz 15.novembrim, vēsta Valsts vides dienests (VVD).  Nārsta laiks ir sevišķi jutīgs periods lašveidīgajām zivīm, kas migrācijas un nārstošanas laikā kļūst vieglāk pieejamas un iegūstamas to gaļas un ikru kārotājiem.

VVD vides inspektori lieguma periodā veiks pastiprinātu kontroli lašu un taimiņu nārsta upēs sadarbībā ar Zemessardzi, Robežsardzi, pašvaldībām un sabiedriskajiem vides inspektoriem. Diennakts reidos pa upēm un gar to krastiem tiks nodrošināta uzraudzība, lai lašu un taimiņu nārstu netraucētu maluzvejnieki.

Vienlaikus VVD aicina arī sabiedrību būt vērīgiem un ziņot, ja izdodas konstatēt iespējamu pārkāpumu. Pamanot negodprātīgu rīcību, VVD aicina ziņot, zvanot uz tel.26338800 vai izmantojot Vides SOS mobilo aplikāciju.

Lašu un taimiņu ieguve ir aizliegta visā Latvijā. Ieguves liegums neattiecas uz Rīgas līci – posmā no Vecāķiem līdz Vaivariem un lašiem un taimiņiem, kas iegūti  nespecializētajā zvejā Buļļupē un Daugavas posmā no ietekas jūrā līdz Rīgas HES, jo šīs zivis ir mākslīgi pavairotas zivju audzētavās un tām minētajās ūdenstilpēs nav dabīgo nārsta vietu.

Par vienu nelikumīgi noķertu lasi vai taimiņu, ja tas iegūts iekšējos ūdeņos, zivju resursiem nodarīto zaudējumu apmērs ir noteikts 715 eiro apmērā, bet jūrā – 429 eiro, norāda VVD. Par pārkāpumu piemēro arī administratīvo sodu par makšķerēšanas un zvejas noteikumu pārkāpumiem. Maksimālais sods par makšķerēšanas noteikumu pārkāpumu ir 350 eiro, bet par rūpnieciskās zvejas pārkāpumu – fiziskai personai 700 eiro, juridiskai – 4300 eiro. Ja noziedzīgā nodarījuma rezultātā konstatēts būtisks kaitējums, pārkāpējam draud kriminālatbildība.

VVD atgādina, ka no 1. septembra līdz 30. novembrim aizliegts paturēt lomā arī strauta foreles.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.