Menu
 

Stopiņu pagastā darbu uzsācis Latvijā pirmais būvgružu, būvmateriālu un remonta lietu apmaiņas punkts

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Ar mērķi attīstīt aprites ekonomiku, samazināt radīto būvniecības atkritumu apjomu un nodrošināt to atkārtotu izmantošanu atkritumu apsaimniekotājs “CleanR” trešdien būvniecības atkritumu šķirošanas un pārstrādes centrā “Nomales”, Brīvnieku ielā 11, Stopiņu novadā atklāja Latvijā pirmo būvgružu, būvniecības materiālu un remonta lietu apmaiņas punktu.

No 4.oktobra būvgružu, būvniecības materiālu un remonta lietu apmaiņas punkts pieejams ikvienam iedzīvotājam, informē uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Valerijs Stankevičs. Tajā var bez maksas nodot, paņemt vai apmainīt atkārtotai lietošanai derīgus būvmateriālus, remonta lietas, interjera priekšmetus un strādājošu elektrotehniku. Tāpat apmaiņas punktā noteiktas kvalitātes būvgružus var iemainīt pret grunti vai šķembām, kas iegūtas otrreizējā pārstrādē.

Apmaiņas punktā iedzīvotāji bez maksas var nodot, saņemt vai apmainīt krāsas un lakas, nelietotus krāsošanas piederumus, instrumentus, mazo santehniku, piemēram, izlietni, sausos maisījumus, kokmateriālus, koka durvis un logus ar veseliem stikliem, apdares materiālus, stiprinājumus un furnitūru, konstrukciju metālus, ķieģeļus, flīzes un dažāda veida segumus, interjera priekšmetus, piemēram, svečturus, lampas, bet ne mēbeles, strādājošu elektrotehniku, kas nodošanas brīdī tiks pārbaudīta, kā arī būvgružus, ja neatbilstošs piemaisījums nebūs lielāks par 30% un ja pretī tiek paņemta grunts un šķembas līdzvērtīgā daudzumā.

Visiem nododamajiem materiāliem jābūt bez defektiem, pilnā komplektācijā un gataviem tālākai izmantošanai. Apmaiņas punktā netiks pieņemtas nenosakāmas vielas, šķidrumi un ķimikālijas, veselībai un dzīvībai bīstamas vielas, tukši krāsas, lakas vai eļļas iepakojumi, azbests.

Būvgružu, būvniecības materiālu un remonta lietu apmaiņas punkts tapis, pateicoties “LIFE Waste to Resourses IP” projektam, kas Latvijā tik plašā mērogā tiek realizēts pirmo reizi.

“CleanR” un pētījumu centra “SKDS” veiktajā aptaujā par būvgružu apsaimniekošanu Latvijā 29% iedzīvotāju atzina, ka starp izmestajiem būvniecības atkritumiem varēja būt arī kas citiem noderīgs. Savukārt 58% respondentu norādīja, ka būvniecībā labprāt izmantotu pārstrādātus būvgružus.

“Izveidojot apmaiņas punktu, mēs dodam iespēju “Nomalēs” pāršķirotajiem būvgružiem kļūt par vērtīgu izejvielu vai būvniecības materiālu. Ne velti ir teiciens: “Kas vienam atkritumi, citam – resurss.” Šīs vietas apmeklētāji varēs uzskatāmi redzēt, kā atkritumi pārtop tālāk izmantojamos resursos, un tā būs pirmā platforma Latvijā, kur abas puses – atkritumu radītājs un šo resursu potenciālais izmantotājs – varēs satikties un veikt lietu apmaiņu,” teica Stankevičs.

Viņš arī piebilda, ka daudzas no apmaiņas punktā nododamajām lietām klasificējas kā bīstamie atkritumi, piemēram, krāsas, eļļas, lakas, elektrotehnika u.c., ko nedrīkst izmest sadzīves atkritumu konteinerā. Nododot šīs lietas apmaiņas punktā, iedzīvotāji ne tikai attīrīs savu māju no bīstamiem atkritumiem, kas tikai aizņem vietu un no kuriem atbrīvoties ir sarežģītāk, bet arī sniegs iespēju dažādus materiālus un preces pēc iespējas vairāk atgriezt ekonomikā, lai tos var izmantot atkal vai lai tos izmanto kāds cits, ja pašam tie vairs nav nepieciešami.

Lai veicinātu apmaiņas punktā nodoto lietu apriti un lai iedzīvotājiem būtu ērtāk saņemt tajā esošos materiālus, 1.novembrī “Zero Waste Latvija”, kas ir “LIFE Waste to Resourses IP” projekta un “CleanR” sadarbības partneris, ieviesīs digitālu platformu “www.lietovelreiz.lv”, kur vienuviet būs apkopota informācija par visiem apmaiņas punktā atstātajiem un iedzīvotājiem pieejamajiem materiāliem.

“Šī platforma palīdzēs veicināt lietu apriti un iedzīvotāju paradumu maiņu aprites ekonomikas virzienā. Būvmateriālu apmaiņas punkta uzskaites sistēma būs sinhronizēta ar šo platformu, tāpēc tajā būs aktuālā informācija par materiālu krājumiem. Tādējādi iedzīvotāji pirms došanās uz “Nomalēm” varēs uzzināt, vai tur konkrētajā brīdī atrodas kas viņiem nepieciešams. Tuvāko gadu laikā platformā publicēto lietu klāstam pievienosies arī citu projekta partneru sagatavotās lietas atkārtotai izmantošanai, kā arī informācija par remonta darbnīcām, nomas punktiem, brīvbodēm un citiem aprites ekonomikas servisiem,” skaidroja “Zero Waste Latvija” pārstāve Evija Ozola-Ozoliņa.

Šķirošanas laukumus “Nomales”, tai skaitā arī būvgružu, būvniecības materiālu un remonta lietu apmaiņas punkts, būs atvērts pirmdienās no plkst.15.00 līdz 19.00; otrdienās, trešdienās un piektdienās – no 12.00 līdz 16.00; sestdienās – no 9.00 līdz 13.00.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.