Menu
 

Rīgā un Pierīgā par 12% palielinājies bio konteineru skaits

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Kopš "Getliņi EKO" uzsāktās informatīvās kampaņas par bioloģiski noārdāmu atkritumu šķirošanu atkritumu apsaimniekotāja "CleanR" apkalpotajās teritorijās Rīgā un Pierīgā par 12% palielinājies brūno bio konteineru skaits, informē uzņēmuma Sadzīves atkritumu apsaimniekošanas departamenta vadītāja Liene Rumpane.

Neskatoties uz to, ka pamazām pieaug pieprasījums pēc brūnajiem konteineriem, kopumā bio atkritumu šķirošana Latvijā notiek kūtri, jo ne visos atkritumu poligonos šobrīd tiek nodrošināta šo atkritumu dalīta pieņemšana un reģenerācija. Daļa iedzīvotāju, īpaši privātmājās, kompostē bio atkritumus, taču precīzu datu par šīm mājsaimniecībām nav, jo patlaban šāda informācija vēl netiek uzskaitīta.

Bioloģiskie atkritumi veido ap 30% līdz 40% no kopējās sadzīves atkritumu masas, un tas ir liels apjoms. Šis īpatsvars var būt mainīgs, jo, piemēram, vasarā un rudenī sadzīves atkritumos tiek izmests vairāk augļu, dārzeņu un lapu, nekā ziemā vai pavasarī, taču jebkurā gadījumā, ja pareizi sašķirojam, sadzīves atkritumu paliek mazāk un to izvešana ir lētāka.

Brūnajā jeb bio konteinerā var mest virtuves atkritumus un ēdiena paliekas bez iepakojuma, piemēram, dārzeņu un augļu atgriezumus, mizas un serdes, graudaugus un to izstrādājumus, čaumalas, cietos piena produktus, piemēram, biezpienu un sieru, kafijas vai tējas biezumus, kā arī augus, to saknes, lapas, zāli u.c. Brūnajā konteinerā var izmest bio atkritumus, kas izmesti bioloģiski noārdāmos vai papīra maisiņos.

Bio konteinerā nedrīkst izmest ēdienu iepakojumā, šķidrumus, piemēram, zupu vai kefīru, lielus zarus, smiltis, tūjas u.tml.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.