Menu
 

Izraēlas armija izsludina "gatavību karam"

  • Autors:  LETA/BBC/AFP/DPA

Izraēlas aizsardzības spēki sestdien paziņoja, ka, reaģējot uz negaidīto uzbrukumu no Gazas joslas, tie izsludina "gatavību karam".

Aizsardzības ministrs Joavs Galants ir apstiprinājis armijas rezervistu iesaukšanu. Kā pavēstīja armijas preses pārstāvis, tiks iesaukti tūkstošiem rezervistu.

Galants norādīja, ka palestīniešu grupējums "Hamas" ir sācis karu pret Izraēlu.

""Hamas" šorīt pieļāva smagu kļūdu un uzsāka karu pret Izraēlas valsti," teikts Galanta paziņojumā. "Karaspēks cīnās pret ienaidnieku visās vietās."

Galants izsludināja "īpašu drošības situāciju" 80 kilometru zonā no Gazas joslas, ļaujot Izraēlas armijai labāk aizsargāt civiliedzīvotājus.

Izraēlas pierobežas reģiona iedzīvotājiem tika ieteikts neatstāt savas mājas.

Izraēlas bruņotie spēki ir sākuši veikt atbildes gaisa triecienus Gazas joslā un ir brīdinājuši, ka "Hamas" samaksās ļoti smagu cenu.

Sestdienas rītausmā palestīniešu kaujinieki no Gazas joslas uz Izraēlu izšāva simtiem raķešu, nogalinot vienu cilvēku un 15 ievainojot.

Tāpat kaujinieki no palestīniešu anklāva iekļuvuši Izraēlā vairākās vietās. Kā pavēstīja armijas preses pārstāvis, palestīniešu kaujinieki iekļuvuši Izraēlā ar paraplāniem, pa jūru un pa sauszemi. 

Raķetes kaujinieki sāka šaut ap plkst.06.30 no vairākām vietām palestīniešu teritorijā un tās pēc tam tika raidītas vēl vairākas reizes.

Izraēlas dienvidu un centrālajā daļā skanēja gaisa trauksmes sirēnas, un Izraēlas armija aicināja iedzīvotājus atrasties patvertnēs.

Izraēlas armija pavēstīja, ka kaujinieki izšāvuši 2500 raķešu, bet palestīniešu islāmistu grupējuma "Hamas" bruņotais spārns paziņoja, ka tas ir atbildīgs par uzbrukumu, apgalvojot, ka tā kaujinieki ir izšāvuši vairāk nekā 5000 raķešu.

"Mēs nolēmām izbeigt visus okupācijas (Izraēlas) noziegumus, viņu laiks, kad viņi varēja bezatbildīgi plosīties, ir beidzies," paziņoja "Hamas" bruņotais spārns "Izedina al Kasama brigādes".

Sociālajā tīklā "Telegram" publicētā paziņojumā "Hamas" aicināja pievienoties cīņai "pretestības cīnītājus Rietumkrastā", kā arī "mūsu arābu un islāma tautas".

Izraēlas armija paziņoja, ka "Hamas" veica "masveida raķešu apšaudi", bet tajā pašā laikā "teroristi vairākās dažādās vietās iefiltrējās Izraēlas teritorijā".

"Hamas" "saskarsies ar sekām un atbildību par šiem notikumiem", teikts armijas paziņojumā.

Izraēlā "tieša trāpījuma rezultātā" gāja bojā kāda aptuveni 60 gadus veca sieviete, bet vēl 15 cilvēki tika ievainoti, divi no tiem smagi, paziņoja mediķi.

Izraēlas mediji ziņo, ka uzbrucēji atklājuši uguni uz garāmgājējiem Sderotas pilsētā Izraēlas dienvidos, un sociālajos medijos izplatītajos kadros bija redzamas sadursmes pilsētas ielās.

Palestīniešu mediji ziņo, ka ka kaujinieki sagūstījuši vairākus izraēliešus, un "Hamas" izplatīja videomateriālu, kurā redzams iznīcināts izraēliešu tanks.

Izraēlas armijas pārstāvis pavēstīja, ka nekomentēs ziņas par sagūstītiem izraēliešiem.

Izraēlas armijas pārstāvis arī pavēstīja, ka joprojām notiek kaujas Erezas robežšķērsošanas punktā uz Gazas joslas robežas, kā arī Izraēlas aizsardzības spēkiem piederošajā Zikimas mācību bāzē.

Tikmēr Gazas joslā simtiem cilvēku bēg no savām mājām, kas atrodas Izraēlas robežas tuvumā.

Eiropas Savienība un virkne rietumvalstu sestdien nosodīja "Hamas" uzbrukumus Izraēlai un aicināja nekavējoties pārtraukt vardarbību.

"Mēs ar sāpēm sekojam līdzi ziņām, kas nāk no Izraēlas. Mēs viennozīmīgi nosodām "Hamas" uzbrukumus. Šī šausminošā vardarbība ir nekavējoties jāpārtrauc. Terorisms un vardarbība neko neatrisina. ES pauž solidaritāti ar Izraēlu šajos grūtajos brīžos," paziņoja ES augstākais pārstāvis ārlietās un drošības politikā Žuzeps Borels.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.