Menu
 

Aptauja: izvēloties jaunu auto, 47% iedzīvotāju svarīgākais ir atbilstība ģimenes vajadzībām

  • Autors:  Ģirts Glāzers, “Citadele Leasing” valdes priekšsēdētājs
Foto - pexels.com Foto - pexels.com

Ja būtu iespēja iegādāties pilnīgi jaunu automašīnu, 47% Latvijas iedzīvotāju vislielāko uzmanību pievērstu tam, lai auto atbilst ģimenes vajadzībām, liecina “Citadele Leasing” veiktā iedzīvotāju aptauja. Kā svarīgākos kritērijus respondenti atzīmējuši automašīnas izmēru, sēdvietu skaitu un atbilstību ikdienā izmantotajiem autoceļiem.

Degvielas patēriņa efektivitāte un transportlīdzekļa veids ir otrs visbiežāk minētais kritērijs jauna auto izvēlē, taču iedzīvotāji to min teju trīs reizes retāk jeb 16% gadījumu. Degvielas patēriņa efektivitāti kā sev svarīgu argumentu sievietes izceļ gandrīz divas reizes biežāk nekā vīrieši, un dati rāda, ka šis aspekts ir būtiskāks arī tiem iedzīvotājiem, kas dzīvo Latgalē. Tikmēr automašīnas virsbūves tips (sedans, universāls, hečbeks utml.) kā svarīgs faktors vairāk pieminēts no vīriešu puses.

Aptaujas rezultāti precīzi atspoguļojas arī realitātē. Likumsakarīgi, ka cilvēki vispirms domā par savām un ģimenes vajadzībām un meklē ērtu, savam dzīvesveidam pielāgotu transportlīdzekli. Līdzīgi kā citās valstīs, arī pie mums SUV automašīnas turpina iekarot arvien lielāku tirgus daļu jauno automašīnu pārdošanā. Redzam tendenci, ka benzīna automobiļu īpatsvars turpina saglabāt augstāko pozīciju tirgū, kas daļēji skaidrojams ar to, ka hibrīdautomašīnas pamatā tiek pārdotas ar benzīna dzinējiem.

9% respondentu ir svarīgi, lai automašīna būtu aprīkota ar uzlabotām drošības funkcijām, piemēram, bremžu pretbloķēšanas sistēmu, aklās zonas un joslu uzraugu utt. Vēl 5% vērā ņemtu garantijas ilgumu un pēcpārdošanas servisa iespējas. Auto tālākpārdošanas vērtība ir būtiska 3% aptaujāto.

Neskatoties uz to, ka pēdējo divu gadu laikā elektroauto nozare piedzīvo strauju izaugsmi, un šā gada pirmajos deviņos mēnešos 8,2% no reģistrētajiem jaunajiem auto ir elektroauto, tikai 2% aptaujas dalībnieku kā svarīgāko aspektu min to, lai auto būtu videi draudzīgs.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.