Logo
Drukāt šo lapu

Valsts pārvaldes komisija atbalsta priekšlikumu valstij nelojāliem darbiniekiem uzteikt darbu

Foto - Reinis Inkēns, Saeima Foto - Reinis Inkēns, Saeima

Valstij nelojālus darbiniekus varēs atbrīvot no darba, ja nebūs ievērots lojalitātes Latvijas valstij un tās Satversmei pienākums. To paredz Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā trešdien otrajā lasījumā atbalstītie grozījumi Valsts pārvaldes iekārtas likumā, vēsta Saeimas preses dienests.

Ar grozījumiem paredzēts, ka nodarbinātības vai dienesta attiecības varēs izbeigt, ja valsts pārvaldē nodarbinātais būs paudis publisku viedokli vai veicis citas darbības, kas nepārprotami liecina, ka viņš nav lojāls Latvijai un tās Satversmei, un turpmāk viņa darbs attiecīgajā institūcijā var būtiski apdraudēt šīs institūcijas darbību vai valsts intereses, noteic grozījumi.

Likumprojektu sagatavojusi Saeimas Nacionālās drošības komisija, ņemot vērā 13 165 pilsoņu parakstīto un Saeimai iesniegto kolektīvo iesniegumu “Aizliegt ieņemt amatus valsts un pašvaldību institūcijās prokremliski noskaņotām personām”. Grozījumu autori rosina noteikt pienākumu valsts pārvaldē nodarbinātajiem būt lojāliem Latvijas Republikai un tās Satversmei.

Lai gan jau patlaban vairāki likumi, kas attiecas uz valsts un pašvaldību iestāžu amatpersonām un darbiniekiem, īpaši ierēdņiem, prasa no viņiem lojalitāti gan valstij, gan Satversmei, paredzētās izmaiņas ļaus vienādot attieksmi pret visiem valsts pārvaldē strādājošajiem, neizdalot to kā prasību atsevišķām personu grupām, pauž grozījumu autori.

Valsts pārvaldes iekārtas likuma grozījumi vēl otrajā un trešajā lasījumā jāskata Saeimas sēdē.

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024