Menu
 

VUGD: Šogad ceļu satiksmes negadījumos izglābti 103 cilvēki

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Šī gada astoņos mēnešos Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) darbinieki devušies uz 592 ceļu satiksmes negadījumu seku likvidēšanas darbiem. Lielākoties savākts uz brauktuves izlijušais šķidrums un sakārtota ceļa braucamā daļa, lai novērstu apdraudējumu citiem ceļu satiksmes dalībniekiem un pēc iespējas ātrāk atjaunotu satiksmi.

No avarējušām automašīnām ugunsdzēsēji glābēji izglāba 103 cilvēkus un atbrīvoja 34 bojāgājušos. Aizvadītajā gadā 965 ceļu satiksmes negadījumu likvidēšanas darbos izglābti 150 cilvēki un atbrīvoti 45 bojāgājušie. Rīgas reģionā pērn reģistrētajos 354 ceļu satiksmes negadījumos (šāgada astoņos mēnešos – 217) izglābti 55 cilvēki (21) un izcelti 15 bojāgājušie (8).

“Katru dienu ugunsdzēsēji glābēji dodas uz izsaukumiem, kuros nepieciešama palīdzība ceļu satiksmes negadījumu seku likvidācijā. Diemžēl cilvēku izpratne par pareizu rīcību šādās situācijās ir ļoti atšķirīga, kas nereti kavē operatīvas palīdzības sniegšanu un glābšanas darbu veikšanu,” uzsver VUGD Operatīvās vadības pārvaldes priekšnieks majors Kristaps Kolbergs.

Liesmu izplatīšanos un apdraudējumu varētu savlaicīgi ierobežot, ja automašīnas būtu aprīkotas ar ugunsdzēsības aparātiem. VUGD atgādina, ka, redzot vai sajūtot dūmu smaku no automašīnas, tā jāapstādina, jāizslēdz dzinējs, jānodrošina automašīnas nekustīgums, jāevakuējas un jāzvana uz vienoto ārkārtas palīdzības izsaukumu tālruņa numuru 112.

“Kad notikusi nelaime, katra sekunde ir būtiska. Ja noticis negadījums, nevajag paļauties, ka kāds jau ir izsaucis operatīvos dienestus. Redzot ceļu satiksmes negadījumu, svarīgi ir apstāties, novērtēt situāciju, zvanīt uz vienoto ārkārtas palīdzības izsaukumu tālruņa numuru 112 un sagaidīt operatīvos dienestus,” uzsver K.Kobergs.

Attīstoties tehnoloģijām, tiek ietekmēts arī VUGD darbs. Arvien vairāk izsaukumu tiek saņemti automašīnās nostrādājot “eCall” jeb eZvanam, kas automātiski veic bezmaksas zvanu no transportlīdzekļa uz vienoto ārkārtas palīdzības izsaukumu numuru 112, tādējādi samazinot operatīvo dienestu reaģēšanas laiku. Šogad saņemti jau vairāk nekā 1300 eZvani, liecina VUGD dati.

“Diemžēl vēl joprojām tiek saņemta informācija par izsaukumiem, kuros ugunsdzēsēju glābēju palīdzība nav nepieciešama. Piemēram, cilvēki eZvana pogu automašīnā mēdz nospiest netīšām un, tā vietā, lai apstiprinātu, ka viss ir kārtībā un palīdzība nav nepieciešama, nesniedz atbildes uz dispečera uzdotajiem jautājumiem. Tāpat nereti tiek saņemti zvani par negadījumiem, kas notikuši pirms kāda laika un nerada apdraudējumu. Izsaucot operatīvos dienestus uz šādiem notikumiem, jāatceras, ka, iespējams, kādam citam cilvēkam, kurš atrodas patiesi bīstamā situācijā, tajā brīdī palīdzība tiek liegta,” uzsver K.Kolbergs.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.