Menu
 

Aptauja: 96% skolēnu vecāku uzskata, ka izglītības kvalitāte Latvijas skolās atšķiras

  • Autors:  Apriņķis.lv
Izglītības psiholoģe un “Mammamuntetiem.lv” pētniece Sabīne Bērziņa. Foto - publicitātes Izglītības psiholoģe un “Mammamuntetiem.lv” pētniece Sabīne Bērziņa. Foto - publicitātes

Vecāku organizācija “Mammamuntetiem.lv”, sākoties jaunajam mācību gadam, veikusi Vislatvijas skolēnu vecāku aptauju “Kas jūs satrauc un iepriecina, domājot par sava bērna dzīvi?”, kas prezentēta sadarbībā ar Izglītības un zinātnes ministriju (IZM), atklājot vecāku rūpes par kvalitatīvāku mācību procesu un bērnu ikdienu skolā.

96% aptaujāto Latvijas skolēnu vecāku, kuri piedalījās aptaujā, uzskata, ka izglītības kvalitāte dažādās Latvijas skolās atšķiras, un tas nav pieņemami. Vecāku skatījumā visās skolās nepieciešama vienlīdz laba emocionālā vide, izglītības kvalitāte, individuālais atbalsts; augsti kvalificēti un profesionāli skolotāji; kvalitatīva infrastruktūra un laba pārvaldība.

Skolēnu vecāku atbildes Vislatvijas aptaujā atklāj, cik nozīmīgi arī vecākiem ir IZM izvirzītie seši labas skolas pīlāri. Tā, piemēram, 10 ballu sistēmā augsti kvalificētu un profesionālu skolotāju pieejamība novērtēta ar 9 ballēm; plašs un daudzveidīgs izglītības piedāvājums, kā arī moderns mācību process un vide ar 8,4 ballēm; individuālais atbalsts ar 8,3; kvalitatīva infrastruktūra ar 8,4, bet laba pārvaldība ar 8,5 ballēm.

Pētījuma rezultāti liecina, ka vecākiem nozīmīgas raizes sagādā bērnu viedierīču lietošanas paradumi, kas iespējami drīz ir jārisina skolas vidē. 82% vecāku uztrauc viedierīču lietošana. Vēl vecākus uztrauc bērnu uztura paradumi (31%), kā arī attieksme pret pienākumiem mājās (29%). Bērnu sekmes un attiecības ar vienaudžiem ir jautājumi, par kuriem vienlīdz daudz vecāku gan priecājas, gan raizējas. Īpaši skolēnu vecākus iepriecina labas savstarpējās attiecības ar bērniem (68%).

Trīs ceturtdaļas skolēnu vecāku pieļauj, ka viņu skolēni mācību iestādē varētu piedzīvot ņirgāšanos.

“Ļoti sāpīgi redzēt šādus datus. Turklāt risinājumi nāk ļoti lēnām. Līdz šim pārsvarā visa atbildība tiek uzlikta vai nu uz skolotāju, vai vecāku vai sociālā pedagoga pleciem,” norāda izglītības psiholoģe un “Mammamuntetiem.lv” pētniece Sabīne Bērziņa.

Aptaujas dati liecina, ka vecāki augstu novērtē, ja skolas vidē audzinātāji rūpējas par kolektīva saliedēšanu un palīdz veidot savstarpējo draudzību, veicinot skolēnu piederības sajūtu skolai, nodrošinot labu emocionālo klimatu ar dažādām pēcskolas aktivitātēm – pārgājieniem, klases vakariem u.tml.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.