Menu
 

Slieku komposts bērnudārzos – efektīvs un atraktīvs veids, lai bērni jau kopš mazotnes mācītos rūpes par vidi

  • Autors:  Liene Rumpane, “CleanR” Sadzīves atkritumu apsaimniekošanas departamenta vadītāja
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Pusgadu ilgā laika periodā izvērtējot bioloģiski noārdāmu atkritumu šķirošanas, tai skaitā slieku komposta ierīkošanas, pilotprojekta rezultātus privātajā pirmsskolā “CreaKids”,  secināts, ka tas ir efektīvs veids, lai bērni jau kopš mazotnes aizraujošā veidā iemācītos par vides saudzēšanu, atkritumu šķirošanu un to pārvēršanu tālāk izmantojamos resursos.

Privātajā pirmsskolā “CreaKids” ir astoņas filiāles Rīgā un Babītē. Šā gada aprīlī sadarbībā ar “CleanR” slieku komposts kā pilotprojekts tika ieviests pirmajā filiālē – Babītē, bet šobrīd, savstarpēji daloties pieredzē par tā uzturēšanu, šāda iespēja pilotprojekta ietvaros jau ir visās astoņās vietās.

Pilotprojekta laikā visās “CreaKids” izglītības iestāžu telpās tika uzstādītas īpašas slieku mājiņas, lai bērniem interesantā un saprotamā veidā veidotu kompostu ar slieku saimes palīdzību. Izglītības iestādēs, kur to atļauj teritorija, tika arī uzstādītas komposta kastes, kur bērnu un bērnudārza personāls var parūpēties par to, lai lapas, zāle un citi bioloģiski noārdāmi atkritumi kļūtu par kompostu.

Komposta būtību mums palīdzēja izprast Latvijas Biozinātņu universitātes profesore Dzidra Kreišmane, ar kuru kopā izstrādāts materiāls “Komposts bērnudārzā. Vadlīnijas efektīva, izglītības saturā integrējama komposta ierīkošanai izglītības iestādē.” Tas ir brīvi pieejams “CleanR” mājaslapā ikvienam interesentam, kurš vēlēsies šādu projektu realizēt arī savā izglītības iestādē. 

“Mūsu dārziņa kompostā sliekas aug un vairojas. Viņām tik ļoti patīk pie mums, ka tuvākajā laikā sliekām šai mājiņā varētu kļūt pārāk šauri, tāpēc domājam par komposta ierīkošanu arī ārā,” norāda Ķīpsalas “CreaKids” filiāles vadītāja Liene Dumpe.

Viņa arī stāsta, ka bērni ļoti rūpējas par sliekām – viņi kompostā liek ēdienu, kas paliek pāri pēc ēdienreizēm, augu saknes, lapas. Tāpat bērni to regulāri apseko, pārbaudot, vai pietiek melnzemes un tajā ir atbilstošs mitrums. Bērni zina, ka šādi viņi ne tikai rūpējas par dzīvām būtnēm, bet arī, kā viņi paši saka, palīdz zemītei. Turklāt bērni spēj pozitīvā veidā ietekmēt savus vecākus, jo vairāki vecāki, dzirdot stāstus vai redzot mūsu slieku kompostu, tādu ierīkojuši arī savās mājās.

“CreaKids” mācību plānā ir iekļauta tēma par atkritumu šķirošanu – bērniem tiek stāstīts ne tikai par kompostēšanu un slieku mājiņām, bet arī par citiem veidiem, kā rūpēties par apkārtējo vidi.

Šajā bērnudārzā māca arī par atkritumu tālāku izmantošanu, tāpēc, nevēloties, lai bioloģiski noārdāmi atkritumi – augi, to saknes, zāle, ēdiens u.c. – nonāk atkritumu poligonā, šā gada pavasarī izglītības iestāde vērsās pie “CleanR” ar lūgumu rast efektīvāko un bērniem interesantāko risinājumu bio atkritumu šķirošanai, kā rezultātā kopīgiem spēkiem pilotprojekta veidā tika ieviests slieku komposts.

Svarīgi atcerēties, ka komposts nav tas pats, kas kaudzē izmesti bio atkritumi. Lai komposts pārtaptu vērtīgā mēslojumā, par to ir jārūpējas, regulāri jāapmaisa, jāseko līdzi tā mitruma līmenim, temperatūrai. Turklāt ir svarīgi, kādi atkritumi nonāk kompostā.

Kompostā var izmest ēdiena paliekas bez iepakojuma, piemēram, dārzeņu un augļu atgriezumus, mizas un serdes, graudaugus un to izstrādājumus – maizi un konditoreju. Tāpat kompostā drīkst nonākt čaumalas, cietie piena produkti, piemēram, biezpiens un siers, kā arī kafijas vai tējas biezumi.

Pie atkritumiem, kas bioloģiski norādās, pieskaitāmi dārza atkritumi – augi un to saknes, lapas, zāle, zari, kuru diametrs nepārsniedz divus centimetrus, mulča, kā arī telpu atkritumi – telpaugi bez augsnes, novītuši ziedi.

Savukārt ne kompostā, ne bio konteinerā nedrīkst izmest ēdienu iepakojumā, dažādus šķidrumus, piemēram, pienu vai zupu, pudeles vai pakas ar šķidrumiem, šķembas, būvgružus, augus podiņos, mākslīgos ziedus u.tml.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.