Menu
 

Oktobra pēdējā nedēļas nogalē būs novērojams daļējs Mēness aptumsums

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Juris Seņņikovs, lab.lv Foto - Juris Seņņikovs, lab.lv

28.oktobra vakarā un 29.oktobra pirmajās stundās Latvijā būs novērojams daļējs Mēness aptumsums. Lai arī Mēness aptumsumi nav pārāk reta astronomiska parādība, ne visus ir iespējams novērot nelabvēlīgu laikapstākļu dēļ. Jāatzīmē, ka šajā reizē nav gaidāms pilns aptumsums, bet aptumšota būs tikai neliela Mēness diska mala, informē Latvijas Astronomijas biedrībā.

Aptumsuma sākumā Mēness vispirms, sākot no plkst.21.01, ieies Zemes pusēnā, pēc tam plkst.22.35 sāksies aptumsuma daļējā fāze, kas ilgs nedaudz ilgāk ar stundu - līdz plkst.23.52. Mēness aptumsuma maksimālās fāzes brīdis visur Latvijā būs plkst.23.14, bet Mēness aptumsums beigsies 29.oktobrī plkst.1.26, kad Mēness izies no Zemes pusēnas. Aptumsuma maksimālās fāzes brīdī satumsusi būs vien aptuveni 1/8 no Mēness diska diametra.

Lai arī Mēness aptumsumi pasaulē notiek vidēji divas trīs reizes gadā, ne visi ir novērojami Eiropā. Latvijā iepriekšējais daļējais Mēness aptumsums bija novērojams 2019.gada jūlijā, tam sekoja vairāki pusēnas Mēness aptumsumi, stāsta biedrībā.

Nākamā iespēja novērot daļēju Mēness aptumsumu Latvijā būs 2024.gada 18.septembra agrā rītā. Taču šī aptumsuma laikā satumsīs vēl mazāka daļa Mēness diska. Tuvākā iespēja novērot pilnu Mēness aptumsumu ārpus Latvijas (Ziemeļamerikā un Dienvidamerikā) būs 2025.gada 13.-14.martā, bet Latvijā šāda iespēja būs 2025.gada 7.septembra vakarā.

Lai novērotu Mēness aptumsumu, nav nepieciešams speciāls aprīkojums. To bez grūtībām būs iespējams novērot ar neapbruņotu aci. Galvenais priekšnoteikums veiksmīgiem novērojumiem ir skaidra debess un piemērota novērojumu vieta, kurā skatu dienvidaustrumu un dienvidu virzienā neaizsedz ēkas vai koki, norāda biedrības pārstāvji.

 

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.