Menu
 

Aptauja: piektā daļa iedzīvotāju prognozē elektrības cenu kāpumu un plāno dzīvot taupīgāk

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Līdz ar apkures sezonas iestāšanos 22 % Latvijas iedzīvotāju prognozē elektrības un siltumenerģijas cenu pieaugumu un tikai 5 % norāda, ka cenu kāpums viņu ikdienas rocību neietekmētu, liecina bankas “Citadele” veiktā Latvijas iedzīvotāju aptauja.

Elektrības cenu pieaugumu šoruden sagaida 22 % aptaujāto Latvijas iedzīvotāju, kuri šī iemesla dēļ plāno ierobežot savus tēriņus. Visbiežāk šādi atbildējuši cilvēki, kas ikdienā dzīvo Rīgā un Pierīgā, kā arī tie, kas mēnesī pelna 751–1000 eiro. Gatavojoties izmaksu pieaugumam, 8 % aptaujāto jau sākuši atlikt naudu rēķinu segšanai. Šāda pieeja aktuāla Pierīgas iedzīvotājiem un cilvēkiem vecumā no 30 līdz 39 gadiem.

Aptuveni piektā daļa jeb 19 % respondentu atklāj, ka apkures sezonai negatavojas, jo viņiem nav papildu finanšu līdzekļu, ko atlikt. Sievietes šādu atbildi sniegušas biežāk nekā vīrieši, attiecīgi, 21 % un 16 %. Savukārt 7 % respondentu gaidāmajai apkures sezonai negatavojas, jo nedomā, ka cenas būtiski paaugstināsies. Šādu viedokli visbiežāk pauduši iedzīvotāji, kuri sasnieguši 50 gadu vecuma slieksni.

Tikai 5 % aptaujāto atklāj, ka energoresursu cenu kāpums viņus neietekmē vispār. Šādu viedokli biežāk pauduši vīrieši, kā arī iedzīvotāji, kas ik mēnesi pelna vairāk par 1500 eiro, liecina aptaujas dati.

“Lai ietaupītu uz elektroenerģijas izmaksām, ir vērts sekot līdzi situācijai biržā un piegādātāju piedāvājumiem. Šādā veidā ikviens var izvērtēt, vai ir gatavs mainīt elektroenerģijas lietošanas paradumus. Piemēram, izmantojot biržas tarifu, ilgtermiņā var būtiski ietaupīt,” skaidro bankas “Citadele” Privātpersonu apkalpošanas direkcijas vadītājs Jānis Mūrnieks.

“Ja svarīgākais ir izmaksu stabilitāte un nav vēlmes mainīt elektroenerģijas lietošanas paradumus, jāizvērtē iespēja izmantot fiksētu tarifu uz ilgāku periodu. Der atcerēties, ka enerģijas sektorā ir vairāki pakalpojuma sniedzēji, tāpēc ikvienam iedzīvotājam ir iespējas mēģināt vienoties ar elektrības nodrošinātāju par izdevīgākiem cenas nosacījumiem, kas atbilst lietošanas paradumiem.”

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.