Menu
 

Maija Katkovska: Karadarbības skati sociālajos tīklos – kā pasargāt bērnus? Apriņķis.lv

  • Autors:  Maija Katkovska, “Drossinternets.lv” vadītāja
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Izpratne par biedējošu un bērnu vecumam neatbilstošu saturu gadu gaitā ir mainījusies – daudzas ainas, kas mums bērnībā kādreiz šķita neiedomājamas, šobrīd ir jau ierastas. Diemžēl daudzi mūsdienu bērni ir pieraduši pie vardarbības un cita vecumam neatbilstoša satura internetā.

Tomēr vecākiem jāsaprot, ka vecumam neatbilstoša satura skatīšanās internetā bērniem var radīt psihotraumas, piemēram, foto un video no karadarbības zonām. Šobrīd sociālie tīkli, jo īpaši “TikTok”, ir pārpildīti ar nepatīkamiem skatiem no kara Izraēlā. Tāpēc vecāku pienākums ir parūpēties, lai bērniem nenāktos saskarties ar biedējošu un vecumam neatbilstošu saturu.

Ir jāatgādina, ka virkne sociālo tīklu, piemēram, “TikTok”, nav paredzēti bērniem, kas jaunāki par 13 gadiem. Ļaujot bērnam to izmantot, vecākiem ir jārēķinās, ka bērnam būs redzamas vecumam nepiemērotas reklāmas un biedējošs vai pat kaitīgs saturs.

Būtiskākais – sekot līdzi bērna aktivitātēm

Lai pasargātu bērnus no šāda satura, pirmkārt, ir jāraugās, lai tiktu ievēroti vecuma ierobežojumi. Tāpat vecākiem ir regulāri jāseko līdzi sava bērna aktivitātēm sociālajos tīklos, lai saprastu, kāda veida saturu viņš patērē. Vecākiem ieteicams kaut vienu reizi apsēsties blakus savam bērnam un pusstundu paskatīties, kāda satura video “TikTok” algoritms piedāvā jūsu atvasei skatīties. Tas ļaus jums izprast, kas ir tas, ko ikdienā vairāku stundu garumā redz jūsu bērns, attiecīgi – kāda viņam veidojas izpratne par vērtībām, notikumiem un lietu kārtību pasaulē.

Otrkārt, ir jāievēro elementāra sociālo tīklu higiēna. Vēlams kopā ar bērnu uzlikt atbilstošus konta privātuma un drošības iestatījumus un laika kontroles rīkus, izskaidrojot, kāpēc tas nepieciešams. Tāpat reģistrējiet sava bērna viedtālruni ar viņa dzimšanas datiem, lai nebūtu pieejams pieaugušajiem paredzēts saturs. Noteikti “Google” meklētājprogrammā pie iestatījumiem ieslēdziet “Drošu meklēšanu”, bet “Youtube.com” – “Ierobežoto režīmu”. Savukārt “TikTok” ir jāiestata režīms “Privāts konts”, lai bērna video varētu redzēt tikai apstiprinātie draugi. Ar privātu kontu tāpat var apstiprināt vai noraidīt lietotājus un ierobežot ienākošos ziņojumus.

Treškārt, izskaidrojiet, ka sociālajos medijos var būt sastopams vardarbīgs un nepatīkams saturs, un aiciniet to nemeklēt. Meklējot un skatoties šāda veida saturu internetā, bērnam nāksies saskarties ar aizvien lielāku skaitu līdzīgu video. Tas tāpēc, ka sociālie tīkli izmanto algoritmu, kas piedāvā arī turpmāk apskatīt to pašu vai līdzīgu saturu, kurš jau tika aplūkots.

Ceturtkārt, ir jāizstāsta, ka ne viss sociālajos tīklos ir patiesība un bieži vien attēli, video un raksti ar “biedējošiem” nosaukumiem tiek veidoti peļņas nolūkos, lai pēc iespējas vairāk cilvēku gribētu uzklikšķināt un apmeklēt attiecīgo vietni vai sociālā tīkla kontu.

Piektkārt, brīdiniet bērnu nevērt vaļā klasesbiedru sūtītās saites “WhatsApp”, “Snapchat” vai citās saziņas platformās, kuras jau pēc nosaukuma un priekšskatījuma liek nojaust, ka tajās varētu būt vīrusi, pornogrāfiska vai vardarbīga rakstura saturs, biedējošs vai citādi kaitīgs saturs. Bērni bieži dalās ar šāda veida saturu, izklaides un ziņkāres vadīti. Vecāku uzdevums ir atturēt bērnus no nepatīkama satura izplatīšanas draugiem vai sociālajos tīklos.

Ko darīt, ja bērns saskāries ar biedējošu saturu?

Ja bērnam ir nācies saskarties ar vecumam nepiemērotu saturu, vispirms nomieriniet viņu, uzsverot, ka viņš ir drošībā, un rosiniet pastāstīt, ko tieši viņš ir redzējis internetā un kas tieši viņu satrauc. Jums ir jāsaprot, kurā sociālo tīklu vietnē bērns ir redzējis biedējošo saturu, lai varētu rīkoties tālāk, piemēram, ziņojot sociālā tīkla administrācijai par kaitējošo saturu un bloķējot kontu, kurā šāds saturs jūsu bērnam redzams. Ja bērns joprojām ir ļoti satraukts, nevar naktīs aizmigt, ir nobijies no tā, ko redzējis, tad iesaistiet psihologu, kas palīdzēs bērnam pārvarēt bailes.

Nobeigumā jāuzsver, ka būtiski ir piekodināt bērniem, ka jebkādu problēmsituāciju gadījumā ir jāvēršas pie vecākiem vai jebkura cita pieaugušā, kuram viņi uzticas. Ja nācies saskarties ar nevēlamu saturu, gan bērnus, gan pieaugušos aicinām konsultēties ar “Drossinternets.lv”, rakstot uz Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt., aizpildot ziņojumu formu “drossinternets.lv” mājaslapā vai izmantojot mobilo lietotni “Drošs internets” “Android” un “Apple” viedtālruņos. Tāpat, lai saņemtu psihologu atbalstu, aicinām zvanīt uz Valsts Bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas nodrošināto uzticības tālruni 116111.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.