Menu
 

"Rīgas satiksmes" lieta saistīta ar 800 000 eiro kukuli

  • Autors:  LETA
"Rīgas satiksmes" lieta saistīta ar 800 000 eiro kukuli Foto: www.rigassatiksme.lv

Polijas pretkorupcijas dienesta un Latvijas Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) kopīgas starptautiskas izmeklēšanas ietvaros Rīgā aizturēti cilvēki, kas palīdzējuši slēpt kukuli 800 000 eiro apmērā, teikts Polijas pretkorupcijas dienesta paziņojumā.

Paziņojumā norādīts, ka Rīgā KNAB aizturējis četrus cilvēkus, starp kuriem ir persona, kura vietējā sabiedriskā transporta kompānijā SIA "Rīgas satiksme" (RS) ir atbildīga par konkursiem, un cilvēki, kuri palīdzēja slēpt 800 000 eiro kukuli. Polijas pretkorupcijas dienesta iegūtā informācija liecina, ka šai naudai bija jābūt maksājumam, finansiālam labumam par līguma izkārtošanu par teju 200 autobusu un trolejbusu piegādi Rīgai. Konkursus 2013.–2016. gadā organizēja RS.

Kā pavēstīja Polijas pretkorupcijas dienesta pārstāvis Bjalistokas pilsētā, šie 800 000 eiro bija jāmaksā mazās daļās, maskējot tos kā maksājumus par fiktīviem konsultāciju pakalpojumiem caur virkni filiāļu Latvijā, Kiprā, Honkongā un Ķīnā, pirms tie nonāktu Rīgā.

Paziņojumā arī skaidrots, ka kopīgas starptautiskas izmeklēšanas ietvaros aģenti pie Poznaņas aizturējuši pilsētas sabiedriskā transporta ražošanas kompānijas valdes locekli, bet Varšavā vienu no kompānijas komercdirektoriem. Tika pārmeklēti aizturēto kabineti Polijas kompānijas galvenajā birojā un aizturēto personu dzīvesvietās. Aizturētie nogādāti Poznaņas apgabala prokuratūrā, kur viņiem tiks izvirzītas apsūdzības korupcijā un naudas atmazgāšanā.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, RS gadiem iepērk trolejbusus un autobusus no Polijā reģistrētā uzņēmuma "Solaris Bus & Coach".

Saistībā ar KNAB sākto kriminālprocesu par pašvaldības RS iepirkumiem Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (S) nolēmis atstādināt no amata RS vadītāju Leonu Bemhenu, trešdien žurnālistiem paziņoja Ušakovs. Pēc Ušakova rīcībā esošajām ziņām, Bemhenam nekāds statuss sāktajā kriminālprocesā nav piemērots, tai skaitā viņam nav piemērots arī liecinieka statuss. To Rīgas mēram esot apliecinājis pats Bemhens.

Domes priekšsēdētājs skaidroja, ka, pieņemot lēmumu atstādināt Bemhenu no amata, viņš pamatā vadījies no ziņām, kas izskanējušas plašsaziņas līdzekļos. No KNAB Ušakovs nekādu informāciju par sākto kriminālprocesu pagaidām neesot saņēmis. Rīgas mērs norādīja, ka Bemhens paliek RS valdē, bet no uzņēmuma vadītāja amata ir "atcelts vismaz uz izmeklēšanas laiku".

Ušakovs arī apliecināja, ka pēc svētkiem dome plāno vērsties Iepirkumu uzraudzības birojā un Ģenerālprokuratūrā, lai saprastu, kā pašvaldības kopumā drīkst noteikt stingrākas iepirkumu procedūras nekā patlaban.

To, par kuru konkrēti iepirkumu ir runa, Ušakovs komentēt nevarēja, vēlreiz uzsverot, ka visa viņam pieejamā informācija par sākto izmeklēšanu ir tikai Latvijas un Polijas plašsaziņas līdzekļos izplatītās ziņas, nevis oficiāla informācija no tiesībsargājošajām iestādēm.

Pats Bemhens mēram esot izteicis izbrīnu par notiekošo, jo viņam licies, ka visi iepirkumi uzņēmumā noritējuši atbilstoši likumu prasībām. Patlaban pašvaldība neplāno sākt nekādas iekšējās pārbaudes par citiem iepirkumiem, jo, tāpat kā citi uzņēmumi, arī RS tiekot regulāri auditēts.

Komentējot KNAB vizīti Rīgas domē, Ušakovs sacīja, ka izmeklētāji sarunājušies ar vicemēru Andri Ameriku (GKR), taču, vai saruna bijusi kā ar Ušakova aizvietotāju vai kā ar vicemēru, viņš komentēt nevarēja. To, kas turpinās pildīt aizturētā "Rīgas satiksmes" Infrastruktūras uzturēšanas un attīstības departamenta direktora Igora Volkinšteina amata pienākumus, Ušakovs komentēt nevarēja, norādot, ka par to lems uzņēmuma valde.

Kā ziņots, KNAB novembrī sācis kriminālprocesu saistībā ar RS veiktajiem iepirkumiem, un otrdien tā ietvaros veica neatliekamās procesuālās darbības, teikts biroja trešdien izplatītajā paziņojumā. Tika veiktas vairāk nekā 30 kratīšanas. Aizturētas kopumā astoņas personas – sešas Latvijā un divas Polijā. Patlaban kriminālprocesā notiek aktīvs izmeklēšanas darbs, kurā KNAB sadarbojas arī ar ārvalstu partnerdienestiem, tai skaitā ar Polijas pretkorupcijas dienestu, informē KNAB.

Iepriekš:
Ar "Rīgas satiksmes" iepirkumiem saistītajā lietā aizturētas astoņas personas

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.