Menu
 

Par Saulkrastu novada domes priekšsēdētāju ievēlē Normundu Līci Apriņķis.lv

  • Autors:  LETA
Par Saulkrastu novada domes priekšsēdētāju ievēlē Normundu Līci Foto - arhīvs

Par Saulkrastu novada domes priekšsēdētāju ceturtdienas vakarā tika ievēlēts Normunds Līcis, kurš pašvaldībā tika ievēlēts no "Vienotības" saraksta, bet pašlaik pārstāv "Sabiedrību centriskai politikai", kas ietilpst partiju apvienībā "Latvijas Reģionu apvienība".

Pirms tam pēcpusdienā no amata tika atbrīvots ilggadējais domes priekšsēdētājs Ervīns Grāvītis (VL-TB/LNNK), un jau pēc pāris stundām domes priekšsēdētāja vietnieks Bruno Veide (LZP) sasauca domes ārkārtas sēdi, lai ievēlētu jaunu Saulkrastu novada domes priekšsēdētāju.

Līci izvirzīja astoņi deputāti, kuri visi arī nobalsoja par viņa ievēlēšanu pašvaldības vadībā. Viens deputāts balsoja pret, bet trīs, tostarp priekšsēdētāja vietnieks Veide, balsojumā atturējās. Kopumā pašvaldībā ir 15 deputāti, tātad astoņas balsis nodrošina pavisam minimālu pārsvaru. Vēlēšanās VL-TB/LNNK saraksts ieguva septiņas vietas, taču tagad tas ir sašķēlies. Piecas vietas ieguva "Vienotības" saraksts, divas - Latvijas Zaļā partija, bet vienu - Latvijas Zemnieku savienība.

Pirms lemšanas par Līča ievēlēšanu īpaši plašu debašu nebija, bet Līcis uzrunā deputātiem uzsvēra, ka pašvaldības vēlēšanās kandidējis ar saukli par pārmaiņām un tādas cer arī nest, gādājot par uzlabojumiem infrastruktūrā, izglītības jomā, uzņēmējdarbības vidē u.tml., lai Saulkrasti "būtu izcilākā vieta, kur dzīvot".

Līcis atzina, ka tieši izglītības jomā ir visakūtāk risināmās problēmas, taču viņš vēl neņēmās paust, kādi varētu būt risinājumi. Kā ziņots, Saulkrastos ir aktuāls jautājums par vietējās vidusskolas nākotni, kura par bērniem aktīvi konkurē ar tuvējo Zvejniekciema vidusskolu.

Līcis solīja, ka mēģinās pienākumus veikt tā, lai katrs no deputātiem būtu iesaistīti domes darbā.

Līcis ir dzimis 1972.gadā un Latvijas Lauksaimniecības universitātē ieguvis bakalaura grādu ar specializāciju ainavu arhitektūrā. Līdz vēlēšanām 2017.gadā viņš bija Saulkrastu novada domes priekšsēdētāja vietnieks, bet pēc tam šo amatu zaudēja, jo "Vienotības" saraksta deputāti vienīgie tika atstāti opozīcijā.

Jau ziņots, ka Grāvīša nomaiņu iniciēja astoņi Saulkrastu novada domes deputāti - visi pieci opozīcijas un trīs līdzšinējie koalīcijas pārstāvji. Deputātu pieprasījumu bija parakstījuši bezpartejiskie, domē no partijas "Vienotība" saraksta ievēlētie deputāti - Līcis, Selga Osīte, Līga Vaidere, Oksana Vanaga, Sandra Ozola-Ozoliņa, kā arī bezpartejiskās, domē no nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) saraksta ievēlētās Aiva Aparjode un Santa Ancāne, kā arī Alens Horsts (LZS).

Demisijas pieprasījumu deputāti pamatoja ar to, ka pašvaldība netiek pietiekami profesionāli pārvaldīta, netiek novērtēts un izmantots novada izaugsmes potenciāls, novada vadībai pietrūkst enerģijas un pozitīvu ambīciju spert izlēmīgus un drosmīgus soļus ikvienā jautājumā, tajā skaitā, lai celtu izpildvaras profesionalitāti, nodrošinot kvalitatīvus pakalpojumus iedzīvotājiem un uzņēmējiem.

Līcis skaidroja, ka visbūtiskāk pieprasījuma iesniedzējus uztrauc novadam ļoti nozīmīgu jautājumu un lēmumu pieņemšanas metodes un sagatavoto dokumentu kvalitāte. Būtiski lēmumi netiek apspriesti pēc būtības, tiek virzīti kā piebalsotie jautājumi kārtējās domes sēdēs vai arī steidzamības kārtā tiek izskatīti ārkārtas sēdēs, kurām tiek pievienots dokumentu apjoms, kuru nav iespējams kvalitatīvi izskatīt ātrā laikā.

"Deputātiem ir šaubas par lēmumu pieņemšanas mērķiem un lēmumprojektu sagatavotāju kvalifikāciju. Tā rezultātā daļa pieņemto lēmumu ir jāgroza, bet virkne domes ārkārtas sēžu nenotiek kvoruma trūkuma dēļ. Pie šādiem apstākļiem ir zudusi uzticība esošajam domes priekšsēdētājam," skaidroja deputāts.

Viņš minēja, ka politiskā krīze Saulkrastos ir ieilgusi un, lai varētu veikt pilnvērtīgu darbu pie 2019.gada budžeta, novada izglītības jautājumu reformas un kultūras un sporta dzīves sakārtošanu, domei nepieciešama rīcībspējīga vadība, uzskata Līcis.

Pēc 2017.gada jūnija pašvaldību vēlēšanām Saulkrastu novada vadības grožus saglabāja tās līdzšinējais vadītājs Grāvītis, kura kandidatūru atbalstīja desmit no 15 deputātiem. Pret Grāvīti nobalsoja pieci deputāti no "Vienotības" rindām.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.