Menu
 

Sāk tiesāt katalāņu separātistu līderus par 2017. gada neatkarības referendumu

  • Autors:  LETA--DPA/AFP

Otrdien Madridē sākusies 12 katalāņu separātistu līderu prāva par 2017. gada oktobrī sarīkoto neatkarības referendumu no Spānijas. Deviņiem katalāņu separātistu līderiem jāstājas tiesas priekšā par dumpi un valsts līdzekļu izšķērdēšanu, bet trim par nepakļaušanos un valsts līdzekļu izšķērdēšanu.

Vairums no viņiem pirmstiesas apcietinājumā atrodas vairāk nekā gadu. Sagaidāms, ka prāva ilgs vismaz trīs mēnešus. Tai akreditējušies vairāk nekā 600 žurnālisti. Prokuratūra ir pieprasījusi apsūdzētajiem garus cietumsodus – līdz pat 25 gadiem cietumā prasīts piespriest Katalonijas bijušajam vicepremjeram Urialam Džunkerasam.

Tikmēr Katalonijā otrdien notiek protesti, demonstrantiem no rīta bloķējot vairākas automaģistrāles, uz tām dedzinot riepas un bremzējot satiksmi. Vakarā protesta akcija izsludināta Katalonijas galvaspilsētā Barselonā.

Katalonijas valdība 2017. gada 1. oktobrī, par spīti Madrides aizliegumam, sarīkoja referendumu, kurā vairums dalībnieku atbalstīja Katalonijas neatkarību, un reģionālais parlaments 27. oktobrī nobalsoja par neatkarības pasludināšanu no Spānijas.

Spānijas Senāts drīz pēc tam nobalsoja par tiešās pārvaldes atjaunošanu Katalonijā, un toreizējais Spānijas premjerministrs Marjano Rahojs atlaida Katalonijas valdību un reģiona parlamentu, izsludinot jaunas reģionālās vēlēšanas. Tomēr šajās vēlēšanās separātistiem izdevās saglabāt vairākumu reģionālajā parlamentā.

Tikmēr vairāki reģiona līderi, arī Katalonijas ekspremjers Karless Pudždemons, aizbēga no valsts, kamēr citi nonāca cietumā. Septiņi katalāņu politiķi, kas pēc neatkarības centienu izgāšanās aizbēga uz ārvalstīm, netiks tiesāti, jo Spānija neparedz iespēju tiesāt viņus aizmuguriski. Tostarp tiesāts netiks arī Pudždemons, kurš šobrīd dzīvo trimdā Beļģijā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.